Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA KONTROLU

Lavrov i Kerry razgovarali o normalizaciji stanja u Alepu dok se nastavlja ofenziva ruskih i režimskih snaga

Sirija, Alep
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
02.10.2016.
u 15:07

U već ionako katastrofalnom stanju s medicinskom pomoći u pobunjeničkim četvrtima Alepa, u subotu je pogođena najveća bolnica u tom sektoru, drugi put ovaj tjedan.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry telefonski su razgovarali o normalizaciji stanja u Alepu, objavilo je u nedjelju rusko ministarstvo vanjskih poslova, dok se nastavlja ofenziva režimskih i ruskih snaga na taj sirijski grad.

Rusko je ministarstvo priopćilo da je razgovor dvojice političara održan u subotu, kada su ruski borbeni zrakoplovi u velikoj ofenzivi bombardirali pobunjenička područja Alepa.

Režimske snage i njihov ruski saveznik nastavljaju u nedjelju vojnu ofenzivu kako bi u potpunosti preuzeli kontrolu nad tim gradom u Siriji, odnosno nad onim njegovim dijelom koji je još u rukama pobunjenika.

Od 22. rujna, vojna operacija omogućila je provladinim snagama da pomalo osvajaju teren od pobunjenika, a u bombardiranju njihovih ciljeva poginuli su deseci civila.

UN je u nedjelju priopćio da su sirijski civili koji trpe bombardiranja Alepa suočeni s "razinom divljaštva koju ne bi trebalo doživjeti ni jedno ljudsko biće".

Koordinator UN-ove hitne pomoći Stephen O'Brien pozvao je na hitnu pomoć kako bi prestala bombardiranja Alepa u kojem se u dijelu pod režimskim snagama nalazi 250.000 osoba. To je "pakao na zemlji", rekao je on.

U već ionako katastrofalnom stanju s medicinskom pomoći u pobunjeničkim četvrtima Alepa, u subotu je pogođena najveća bolnica u tom sektoru, drugi put ovaj tjedan. "Zdravstveni sustav sveden je na ništa", rekao je O'Brien, dodajući da se bolnice gađaju jedna za drugom. Pozvao je zaraćene strane da omoguće evakuaciju civila koji trebaju hitnu pomoć.

I zalihe hrane i vode vrlo su niske u Alepu, kaže UN.

Alep je od 2012. podijeljen na zapadni sektor pod kontrolom  režima i istočne četvrti koje su u rukama pobunjenika. Taj je grad postao ključni front sirijskog sukoba u kojemu je poginulo više od 300.000 ljudi u pet godina.

>> Rusi poručili Amerikancima: 'Ne uplićite se u Siriju, to bi dovelo do zastrašujućih tektonskih pomaka'

Komentara 6

DU
Deleted user
15:47 02.10.2016.

Još se uvijek sjećam dok su ti "civili " iz Alepa na divljački naćin 2014 godine ubijali ljude onda UN nije ništa rekao niti je zapad plakao za uništenim bolnicama ni za uništenim sirotištima za mačke. Danas kada su ti "civili " dobili po tamburi cjeli niz različitih organizacija radi hajku na sirijsku vojsku i Ruse arlaukajući o ratnom zločinu. Uspoređujući Alep sa Vukovarom, ti što uspoređuju Alep sa Vukovarom su izjednačavali srpske agresora sa Hrvatskom vojskom relativizirajući domovinski rat umanjujući žrtve i ono što se tamo dogodilo čak se ni međunarodni sud za ljudska prava nije želio suditi zločincima za u Vukovaru. Toliko o zapadu i njihovim ljudskim pravima.

Avatar lvan12
lvan12
16:24 02.10.2016.

Evo za čitatelje VL neka sami vide tko je, kada i kako uništio bolnicu o kojoj su se raspisali prozapadni mediji zadnjih dana: https://www.youtube.com/watch?v=nmXsx6MP7Qw

GV
golub Vaso
15:44 02.10.2016.

neka teroristi odu iz aleppa kod svojih sponzora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije