Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENA ZAKONA

Latvija zabranila sovjetske i nacističke uniforme u javnosti

Proslava obljetnice pobjede nad nacističkom Njemačkom
Foto: VLADIMIR PIROGOV/REUTERS/PIXSELL
1/2
20.06.2019.
u 22:21

Dosad je na snazi bila zabrana isticanja znakovlja obaju režima, poput zastava i grbova.

Latvija je u četvrtak proširila zabranu upotrebe nacističkih i sovjetskih simbola u javnosti te će se ona sada odnositi i na uniforme dvaju režima. Parlament baltičke članice Europske unije izglasao je u četvrtak izmjenu zakona koja zabranjuje nošenje uniformi vojski i represivnih tijela Sovjetskog Saveza i nacističke Njemačke.

Izmjena će stupiti na snagu 1. siječnja 2020., kazao je u priopćenju parlament u Rigi. Latviju su tijekom Drugog svjetskog rata u različito vrijeme okupirale snage Sovjetskog Saveza i nacističke Njemačke, a svoju neovisnost stekla je tek 1991.

Dok su veterani sovjetske vojske tradicionalno marširali gradom na događajima povodom Dana pobjede 9. svibnja, veterani SS-a isto su činili 16. ožujka povodom Dana legionara. Dosad je na snazi bila zabrana isticanja znakovlja obaju režima, poput zastava i grbova. Zabranjeni simboli uključuju sovjetsku crvenu zvijezdu sa srpom i čekićem te nacističku svastiku. 

Komentara 11

PA
PainKiller
22:27 20.06.2019.

Tako je, jednako prema svima, a ne jedne veličati, a druge blatiti.

KR
krnjeli47
22:30 20.06.2019.

Kad če Hr zabraniti one oznake koje Sdpeovci nose u Kumrovcu i još se ponose što je njihov Račan predao oružje da se hrvati ne mogu braniti - pametnome dosta .

Avatar Matteo1212
Matteo1212
23:36 20.06.2019.

Ovo je očiti primjer koliko je Latvija naprednija od Hrvatske, kod nas crveni kmeri i dalje vedre i oblače u velikoj većini medija a kojekakve spodobe svakodnevno nekažnjeno veličaju totalitarne režime (fašiste ili komuniste) i stvaraju podjele u društvu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije