Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovori

Laslo: Ministar Jakovina bit će grobar proizvodnje mlijeka

antun laszlo
Davor Javorović/Pixsell
13.11.2012.
u 13:01

Nedefinirana situacija oko mlijeka, kažu u HSUPM-u, mogla bi dovesti do novih sukoba

– Danas stojimo pred Ministarstvom poljoprivrede koje će s ovakvim radom i s ovakvim ministrom uništiti domaću proizvodnju i biti grobar proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj. Ministar poljoprivrede ne može se pohvaliti da je proteklih mjeseci išta pozitivno učinio za poljoprivredu. Nastavi li tako, hrvatska Vlada na čelu s premijerom ovo ministarstvo slobodno može ugasiti jer nam takvo ministarstvo i takav ministar nisu potrebni ni poželjni – kazao je danas pred Ministarstvom poljoprivrede Antun Laslo, čelnik kriznog stožera za obranu cijene mlijeka.

Tvrdi kako ni nakon prošlog sastanka s ministrom prije nekoliko tjedana nema nikakvih pozitivnih pomaka. Stoga uime 12.600 preostalih proizvođača te 196.000 muznih krava u Hrvatskoj moli ministra Tihomira Jakovinu da se “urazumi” i s mljekarima ponovno sjedne za stol i porazgovara o problemu cijene mlijeka. Cijena od 2,43 kune za otkupljenu litru, koja je dogovorena na prošlom sastanku, plafon je za mljekare koji, tvrdi Laslo, nitko ne može doseći niti proizvodnja kod kreditno prezaduženih farmera može funkcionirati. Ne dođe li do pomaka i ne primi li ih ministar, Laslo najavljuje da će idući put u Zagreb dovesti tri kravice pa neka ministar pregovara s kravama ako neće s ljudima.

– Vjerojatno će se urazumiti kad bude vidio njih i čuo njihovo mišljenje – kazao je Laslo te dodao kako bi volio vidjeti doktora znanosti koji bi došao na farmu nekoga od mljekara i naučio ga kako da sa sadašnjom cijenom mlijeka posluje pozitivno.

Prema riječima predsjednika Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Davorina Blažića, i saborski je odbor za poljoprivredu predložio nastavak pregovora o mlijeku i spašavanju mljekarstva Hrvatske da se sačuvaju farme i u Europu za nekoliko mjeseci farmeri ne uđu na koljenima.

Problemi s otkupom mlijeka, u Hrvatskoj su, tvrdi on, uzeli već tri života – u Sirovišću, Karlovcu  i najnoviji u Grđevcu te, ako se ništa ne poduzme, problemi će sigurno eskalirati. Nedefinirana situacija oko mlijeka, kažu u HSUPM-u, mogla bi dovesti do novih sukoba. No, Ministarstvo poljoprivrede opetovano se ponaša kao glasnogovornik otkupljivača.

Osim prosječne cijene EU 27 za svaku litru otkupljenog mlijeka farmeri traže od ministra da se zauzme oko kredita farmerima, kako bi se zaustavile ovrhe, spuštanje parametara za otkup mlijeka, redovitu isplatu 50 lipa poticaja za svaku otkupljenu litru te dodatnu intervenciju od 30 lipa po litri zbog enormnih cijena stočne hrane uzrokovanih sušom.

Komentara 11

JU
 JUMPER
13:38 13.11.2012.

friz pa on i je pokupljen sa ulice slučajnim odabiro Ne misliš valjda da bi naš presposobni milanović ugurao u ministarstvo tako nesposobnu figuru

OB
-obrisani-
14:21 13.11.2012.

Postovani! Laslo: Ministar Jakovina bit će grobar proizvodnje mlijeka * ???? Meni se cini da je cijela Vlada grobar Hrvatske. Lijep pozdrav!

FR
friz
13:35 13.11.2012.

pitanje je samo čiji je Jakovina igrač?Dli od neke močne nizozemke poljoprivreden korporacije ili neke druge.Na ovakav način kako on vodi poljoprivredu,možete uzeti s ulice bilo koga i siguran sam da bi čovijek zbrojio odmah dva i dva i našaoo rješenje.Ali Jakovina ili to NE ŽELI ILI NE SMIJE.Trečega nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije