Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svemirski program

Lansiranje Atlantisa obilježilo kraj programa space shuttlea

atlantis
AFP
08.07.2011.
u 18:38

Ovo je 135. i posljednje lansiranje ove letjelice, koja je obilježila posljednjih 30 godina američkog svemirskog programa.

Shuttle Atlantis lansiran je iz Cape Canaverala u 11.29 sati po lokalnom vremenu. Ovo je 135. i posljednje lansiranje ove letjelice, koja je obilježila posljednjih 30 godina američkog svemirskog programa. Na međunarodnu svemirsku stanicu Atlantis je ponio oko 3,5 tona materijala, a u orbiti oko Zemlje ostat će ukupno 12 dana.

Stotine tisuća posjetitelja okupilo se da bi promatralo ovo povijesno lansiranje. Nakon što sleti, Atlantis će s još dva shuttlea u muzej u Washington, a Međunarodna svemirska postaja ovisit će isključivo o ruskom programu Sojuz i komercijalnim letovima u Zemljinu orbitu.

Letjelica Atlantis je posljednja od 135 misija Space Shuttlea. Početak posljednjeg putovanja Atlantisa u svemir obilježili su tehnički problemi. Prvo je zakazala jedna od pumpi za gorivo, potom je naglo pao tlak u kabini shuttlea, da bi 31 sekundu prije polijetanja odbrojavanje bilo - prekinuto.

Operateri su se uplašili da se jedna od hvataljki s tornja nije odvojila od letjelice, a stanka do polijetanja potrajala je beskonačne dvije i pol minute. Kako je za lansiranje space shuttlea neophodno da u bližoj okolici lansirnog područja nema nikakvih padalina, zamalo je došlo do još jedne odgode, jer je samo 58 sekundi nakon paljenja motora nastavila padati kiša koja je padala i četiri minute prije toga.

Gutajući svake sekunde tone goriva, Atlantis se uspio vinuti u svemir na svojoj 32. misiji od 1985. Otad je prešao 195 milijuna kilometara, u svemiru je proveo 294 dana, a Zemlju je obišao 4648 puta. Kada se sve zbroji i oduzme, prosječna cijena jedne misije programa Space Shuttle koštala je 775 milijuna dolara.

Ključne riječi

Komentara 37

GL
Glista
03:46 12.07.2011.

@Bharat, sta ti to znaci \"onaj koji je mogao potrositi vise novaca\"??? To uopce nema veze sa novcima - novci u SSSR-u nisu nista znacili, s time je rulja kupovala krumpire. Partija je odredila da se \"posto-poto\" mora doci na mjesec... mislis da su novci bili u pitanju? NISU. U pitanju je bio nacionalni prestiz. A koja je drzava pobjedila trku na mjesec? Ona koja je bila MOCNIJA, USTRAJNIJA i STRUCNIJA, a to je nedvojbeno bio (i jos uvijek jest) SAD. I ne zaboravi, ovo sto slobodno sipas gluposti po internetu ti je omogucio um iz Amerike.

DU
Deleted user
19:13 08.07.2011.

Pa da, kapitalistički truleks će rađe pare dati za novi tenk i neku novu pušku nego za svemirske programe.

ST
Stockholm
12:08 09.07.2011.

09.07.2011. u 05:36h Agramer198 je napisao/la: Koliko ja vidim Rusija je uz EU ostala jedina koja ima ikakav ozbiljniji svemirski program... **************************************************************************** Nabavi nova naocala druze ... jer lose vidis ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije