Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTARSTVO GOSPODARSTVA:

Lani smo odvojeno prikupili 37 posto otpada, najviše dosad

kanta za smeće
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
16.09.2020.
u 06:00

U Ministarstvu navode da je porast odvojenog skupljanja biootpada i složenih vrsta otpada uglavnom rezultat aktivnosti jedinica lokalne samouprave, dok se kod ambalažnog otpada povećanje može pripisati najvećim dijelom odvajanju otpada iz uslužnog sektora.

Stopa odvojenog skupljanja komunalnog otpada u Hrvatskoj za 2019. iznosi oko 37 posto, šest posto više nego godinu prije – pokazao je to preliminarni izračun stope odvojenog skupljanja komunalnog otpada, stope oporabe i stope recikliranja za 2019. na nacionalnoj razini, koji je izradilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

– Ovo je najveći godišnji porast odvojenog prikupljanja do sada. To nas iznimno veseli jer pokazuje da idemo dobrim smjerom. Ključno je da svi, od građana, preko jedinica lokalne samouprave do nacionalne razine, nastavimo svakodnevno raditi na uspostavi sustava održivog gospodarenja otpadom – rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Uz otpad prikupljen u organizaciji jedinica lokalne samouprave, izračun uključuje i količine koje potječu iz uslužnog sektora te posebne kategorije otpada prikupljene iz komunalnog otpada putem sustava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U Ministarstvu navode da je porast odvojenog skupljanja biootpada i složenih vrsta otpada uglavnom rezultat aktivnosti jedinica lokalne samouprave, dok se kod ambalažnog otpada povećanje može pripisati najvećim dijelom odvajanju otpada iz uslužnog sektora. Stopa oporabe za ukupni komunalni otpad u 2019. za RH iznosila je 30 posto, kao i stopa recikliranja za ukupni komunalni otpad, što je povećanje od pet posto u odnosu na 2018.

U Ministarstvu objašnjavaju da je izračun izrađen na temelju podataka koje su u bazu Registra onečišćivanja okoliša prijavili davatelji javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada, reciklažna dvorišta i trgovci otpada na malo te skupljači i obrađivači otpada. Korišteni su i podaci izvoznika otpada te je procijenjena količina za dio stanovništva koji nije obuhvaćen organiziranim prikupljanjem komunalnog otpada.

Komentara 1

Avatar Cornelius
Cornelius
16:09 16.09.2020.

Čak se 37 % odvaja, ti bokca! A u Koprivnici oko 80 %, kvarimo prosjek, ne uklapamo se u hrvatske standarde made in kamenjar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije