Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI HGK

Lani smo najviše izvozili čokoladu i proizvode od kakaa

Čokolade Kraš
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
23.04.2019.
u 23:52

Nakon čokolade, najviše izvozimo svježu i rashlađenu ribu, zatim cigarete, kukuruz te pšenicu i suražicu

Čokolada i drugi proizvodi od kakaa lani su u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Hrvatske s inozemstvom bili na prvom mjestu izvozne top-ljestvice, podaci su HGK.

U ukupnom izvozu “teškom” 2 milijarde eura, domaća je konditorska industrija, koja se sve više okreće izvozu u EU i treća tržišta, sudjelovala sa 6,6%. Izvezeno je 25,5 tisuća tona čokolade i kakaovih proizvoda u vrijednosti 133,8 milijuna eura, 17% više nego godinu prije, a iako je zahvaljujući trgovačkim lancima i njihovim “private labelima” rastao i uvoz takvih proizvoda – lani za 3%, pa je čokolada i na visokom četvrtom mjestu uvozne ljestvice – on je za oko 2,5 milijuna eura slabiji od izvoza.

Nakon čokolade, najviše smo izvezli svježe i rashlađene ribe, za 108,2 milijuna eura, pri čemu dominira sitna plava riba pa tuna, slijede cigarete i cigare za 106,3 milijuna eura, kukuruz za 90,4 milijuna te pšenica i suražica za 89,6 milijuna eura.

Na uvoznoj ljestvici poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u ukupnoj vrijednosti od 3 milijarde eura ili 22,5 milijardi kuna u 2018. i dalje pak dominira uvoz svježeg, rashlađenog i zamrznutog svinjskog mesa u vrijednosti od 179,8 milijuna eura što je, s obzirom na lagani oporavak domaćeg svinjogojstva, pad za 9% u odnosu na godinu prije, dok je izvoz porastao 6%, na 20 milijuna eura.

Slijede pripravci za prehranu životinja u vrijednosti sa 145,9 milijuna, kruh, peciva, kolači i ostali pekarski proizvodi kojih smo uvezli za 145,8 milijuna eura, a iako visoko kotiraju i na izvoznoj ljestvici, ta je vrijednost dvostruko manja (74,5 mil. eura).

Kad su u pitanju umaci i juhe, domaća prehrambena industrija u “debelom” je suficitu naspram uvoznih brojki, za 55 milijuna eura. Izvezeno je, naime, preparata za umake, juha i mesnih pripravaka za 90,5 milijuna eura, a dok u izvozu visoko stoje i šećer, sladni ekstrakti, vode, soja..., na uvoznoj ljestvici dominiraju i sir i skuta, mlijeko i vrhnje, uljane pogače, svježe goveđe meso, kava...

I uvoz meda lani je rastao za visokih 21%, na gotovo 4 milijuna eura, dok uskrsni stol na kojemu smo blagovali uglavnom salatu, rotkvice, mrkvu, mladi luk... iz uvoza ‘opravdava’ dalji rast uvoza povrća za 13%, sa 116,2 mil. eura u 2017. na 130,9 milijuna u lanjskoj godini. 
 
Hrvatska tek jedna od 10 zemalja svijeta u kojima nastaje Ruby - roza čokolada
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije