Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad investicija

Lani je izdano 16 posto manje građevinskih dozvola

Gradnja trećeg bloka sisacke Termoelektrane jedna je od vecih investicija u Sisku Nikola Čutuk/Pixsell
Nikola Čutuk/PIXSELL
01.03.2011.
u 11:25

Iako postoje iznimke poput Termoelektrane, Janafa i ulaganja Rajića, brojni su projekti obustavljeni

Zbog recesije se, vjerojatno, ni ove godine u Sisačko-moslavačkoj županiji neće pokrenuti veći investicijski ciklus koji bi, osim na oporavak gospodarstva, osjetnije utjecao i na zapošljavanje. Uz rijetke iznimke, poput gradnje spremnika Janafa, trećeg bloka Termoelektrane, pogona Oberndorfera u Sisku ili ulaganja Luke Rajića u Popovači, brojni započeti projekti su obustavljeni ili odgođeni, a neki i otkazani.

Loše u Sisku, Novskoj...

Jedan od pokazatelja ulaganja u prostorne i građevinske aktivnosti svakako je i broj akata kojeg izdaje županijski Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo u Sisku koji pokriva područje cijele županije, osim gradova Siska i Kutine, a sada i Petrinje. U sjedištu i ispostavama Upravnog odjela lani je ukupno izdano 2959 akata, kao što su lokacijske dozvole, potvrde parcelacijskih elaborata, rješenja o građevnim česticama i uvjetima gradnje, potvrde glavnog projekta, uporabne dozvole i druge.

– Budući da je 2009. godine izdano 3537 takvih akata, proizlazi da ih je lani bilo manje za 16 posto. Uočljiv je pad u sisačkome sjedištu, te u ispostavama Novska i Petrinja, dok je jedino u Popovači zabilježen porast broja izdanih akata i to za 31 posto u upravnim i 17 posto u neupravnim postupcima – kaže pročelnica Upravnog odjela Ksenija Kajgana.

Novim Zakonom o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja, nastojalo se oživjeti investicijske aktivnosti, ali su rezultati skromni. Upravni odjel je od stupanja Zakona na snagu, odnosno od lipnja 2009. godine do kraja prošle godine izdao samo devet rješenja za građenje, od čega je njih sedam doneseno u Popovači. Očito, Popovača, unatoč ekonomske krize, postaje sve konkurentnija za nova ulaganja.

Opremili infrastrukturu

– Očito da su pogodnosti koje pruža naša općina, ali i druge prednosti lokacije, investitori prepoznali. Ulagače smo u cijelosti oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa, a komunalnu zonu Mišićka, koja je postala veliko gradilište, opremili smo infrastrukturom kako smo i obećali. Uspjeli smo u Popovači zadržati ispostavu Upravnog odjela, što se za investitore pokazalo korisnim jer se svi akti izdaju u primjerenom roku – komentirao je načelnik Općine Popovača Josip Mišković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije