Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba s vatrom

Lani 62 požara podmetnuta, trebamo li registar piromana?

vatrogasci
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
27.07.2018.
u 10:51

Na razini države nema podataka koliko su naloga za liječenje piromana sudovi izdali. Piromani na liječenje idu samo kad to naloži sud

U razmaku od nekoliko dana šibenska je policija uhitila dvojicu muškaraca osumnjičena za podmetanje požara. Neki dan je pedesetogodišnjak upaljačem palio suhu travu nedaleko od Kistanja, vatra je najprije ugašena, no za nekoliko je sati ponovno buknula pa je stradalo oko šest hektara raslinja.

Prije njega 69-godišnjak je u garaži svoje obiteljske kuće u šibenskoj gradskoj četvrti Njivice montirao zapaljivu napravu, upalio je i bacio preko ceste, nedaleko od kuća i trgovačkog centra Supernova. Puhao je vjetar, vatra se proširila i opožarila oko tisuću četvornih metara. Na intervenciji su bili vatrogasci u pet vozila i kanader.

Više naučio iz knjiga

I lanjskog su ljeta policajci iz šibensko-kninske uprave imali pune ruke posla kada su u samo nekoliko dana zbog namjernog izazivanja požara kazneno prijavljivali njih sedmoro, a jednog za nagovaranje na podmetanje požara. Tijekom lanjske protupožarne sezone policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da su 62 požara u Hrvatskoj bila namjerno podmetnuta pa je 28 počinitelja prijavljeno za dovođenje u opasnost života i imovine te teška kaznena djela protiv opće sigurnosti, za što su zapriječene zatvorske kazne u trajanju od šest mjeseci do petnaest godina, ovisno o tome je li bilo smrtno stradalih osoba te kolika je bila vrijednost u požaru uništene imovine.

>> Pogledajte stravične scene požara u Grčkoj

vatrogasci
1/23

Za još je osam osoba tijekom prošlogodišnje protupožarne sezone utvrđeno da su namjerno potpalili vatru, ali oni nisu prijavljeni zato što se radi o osobama s duševnim smetnjama, zbog čega su procesno nesposobni.

S “epidemijom” namjerno izazvanih požara nastavljeno je i ove godine. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u prvih pet mjeseci kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno da je u tom razdoblju – dakle, prije samog početka protupožarne sezone – bilo osam namjerno izazvanih požara, zbog čega je kazneno prijavljeno trinaestero počinitelja.
Ravnatelj Klinike za psihijatrijske bolesti Vrapče, dr. Vlado Jukić,

kaže kako je tijekom svoje dugogodišnje liječničke karijere iskustva s liječenjem piromana imao svega nekoliko puta:

– I moji kolege i ja o piromanima znamo više iz knjiga nego iz prakse. Naime, piromani u pravilu nisu neubrojivi, znaju da ne smiju raditi to što rade, no misle da se ne trebaju liječiti pa ne traže pomoć. Zbog toga što nisu neubrojivi, njihovo se liječenje provodi u zatvoru. U praksi sam vidio svega nekoliko piromana, a oni su k nama na liječenje došli po nalogu suda – kaže dr. Jukić.

Požar kao paravan za krađu

No na razini države nema podatka koliko je takvih naloga izdano, već sudovi vode svoje evidencije. Nema ni registra piromana niti se razmišlja o njegovu uvođenju. Ustreba li, s policijama zemalja u okruženju razmjenjuju se podaci o potencijalnim piromanima, putem međunarodne suradnje.

U Ministarstvu pravosuđa nam objašnjavaju da je s aspekta kaznenopravne zaštite od požara, najznačajnije kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Zakonom je propisana i kazna do pet godina zatvora za onoga tko izazove požar kako bi mogao krasti što je, po svemu sudeći, bio razlog izazivanja katastrofalnog požara u Grčkoj.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Apsalar
Apsalar
10:56 27.07.2018.

Počnite s registrom aboliranih četnika i njihovih potomaka, a onda s registrom leftard udruga i stranki tipa "radnička fronta" i slično. Da skratite posa...

BA
balance
11:37 27.07.2018.

Registar jugofašista.

NE
nevjerujženikojalaže
11:11 27.07.2018.

javni registar: piromana, pedofila, političara uhvaćenih s prstima u pekmezu, krimosa..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije