Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR Vodeća sutkinja za mladež

Lana Petö Kujundžić: Protiv sam strožih kazni i nakon njemačkog zla!

13.03.2009.
u 19:10

S Lanom Petö Kujundžić, sutkinjom za mladež zagrebačkog Županijskog suda, koja sad radi na Vrhovnom sudu u vijeću za mladež, razgovarali smo u povodu javnih rasprava nakon slučaja Luke Ritza o tome treba li maloljetne nasilnike strože kažnjavati, percepciji javnosti da su mladi sve brutalniji te o zločinu u Njemačkoj...

• Je li naše zakonodavstvo pripremljeno za drastične slučajeve poput zločina njemačkog tinejdžera jer se u nas maloljetniku ne može izreći više od 10 godina zatvora?
– Na sreću, mi nismo imali ovakve zločine maloljetnika. Za višestruko ubojstvo zakonodavstvo nam nije pripremljeno u smislu da se maloljetniku može izreći dugotrajni zatvor, ali unatoč tome, nisam za strože kažnjavanje maloljetnika. Za 17-godišnjaka je 10 godina zatvora vječnost. Ako se u tih deset godina ništa nije promijenilo u njegovu ponašanju i razmišljanju, pitam vas što bi se postiglo time da ga se drži u zatvoru 20 godina.

Dvije su opcije: da se nekome izrekne dugotrajni zatvor, što ne bi smanjilo kriminal, ili da penalni sustav učini sve i prevencijom uoči rizičnu djecu još u vrtiću. S njima stručnjaci trebaju raditi u malim grupama i učiti ih nenasilnom ponašanju. No, nemoguće je spriječiti svaki zločin i prepoznati svakog potencijalnog ubojicu jer će uvijek u društvu proći netko nezamijećen, koga nećemo prepoznati da je to u stanju napraviti.

Slučaj Ritz
• Obitelj Luke Ritza i prijatelji apelirali su na izmjene zakona ogorčeni jer se osumnjičenima ne može izreći kazna stroža od pet godina zatvora?
– Nisam za strože kažnjavanje maloljetnika. U prvom je planu Zakona o sudovima za mladež pružiti pomoć i zaštitu maloljetniku, a tek iznimno kažnjavati. Po Konvenciji o pravima djece, sve osobe do 18 godina su djeca.

• Kakve se sankcije izriču maloljetnicima u europskim zemljama, imamo li mi najblaži pristup?
– Europske zemlje imaju posebne postupke i mjere prema maloljetnicima. Engleska i Njemačka imaju razvijene sustave pomoći kroz savjetovališta, rad u malim grupama, učenje nenasilnog ponašanja, učenje o spolnim potrebama i o ponašanju prema drugome kroz sustav socijalne zaštite i probacije, koji djeluje kod izvanzavodskih mjera i nakon puštanja iz ustanova.

Švedska nema pritvor za maloljetnike, već ih izdvaja u Centar za maloljetnike gdje im je ograničeno kretanje i gdje nad njima odmah počinje stručni tretman. Institucije za djecu su male grupe, a ne kao u nas Odgojni zavod Turopolje sa 100 i više maloljetnika na jednom mjestu. Maloljetnički zatvor u Požegi je neadekvatan prema smještajnim kapacitetima, broju stručnjaka i grupiranju najtežih delinkvenata na jednom mjestu.

• Javnost je ostala zatečena kada su malodobni osumnjičnici u slučaju Ritz pušteni na slobodu nakon što im je istekao pritvor od tri mjeseca? Je li ih trebalo pustiti na ulicu do izricanja presude!?
– Nisam za to da se maloljetnike uopće drži u pritvoru, gdje su često smješteni s punoljetnicima i s njima se ne radi stručno. Maloljetnici bi nakon počinjenja djela trebali biti ne na ulici, nego u Centru za maloljetnike tako da nad njima odmah počne stručni tretman sve dok im se ne izrekne presuda, a za to vrijeme Centar za socijalnu skrb bi trebao raditi s njihovim roditeljima.

• Postoje li istraživanja o tome što se postiglo težim, odnosno blažim kažnjavanje mladih?
– Američka istraživanja potvrđuju engleska, koja pokazuju da duga zatvorska kazna ne jamči da ta osoba neće počiniti kazneno djelo, već suprotno, nataložit će se bijes i frustracija zbog koje će opet počiniti kazneno djelo izlaskom iz zatvora. Suci iz Nizozemske drže da svaka kazna zatvora iznad pet godina od mladog čovjeka sigurno napravi budućeg kriminalca.

Krivnja sustava
• U slučaju Ritz imamo maloljetnike koje zakon posebno štiti, a s druge strane, roditelje žrtve kojima je i maksimalna kazna nerazmjerno mala gubitku djeteta. Kako uravnotežiti pravdu za te obje strane?
– To je iznimno delikatna situacija. Psihijatri kažu da nema boli veće od boli zbog gubitka djeteta. Zato je jako važno, osim što se pridaje važnost maloljetnim počiniteljima, pažnju usmjeriti i na žrtve djecu ili njihove roditelje. Žrtve, koje su najprije tužne, pa ljutite i ogorčene na cijelo društvo, što je razumljivo, trebaju imati svoj status u tijeku cijelog postupka.

Treba im pažnju posvetiti i Kazneni sud, i Građanski sud, i Centar za socijalnu skrb, koji će im pružiti svu potrebnu pomoć. U konkretnom slučaju sve te institucije trebale su odraditi svoj dio posla.

• Praksa često pokaže da su maloljetni okrivljenici bili pod formalnim nadzorom centara za socijalnu skrb i drugih stručnjaka, ali neadekvatnim da bi ih se kasnije odvratilo od kriminala?
– Ako socijalni radnik ima prevelik broj štićenika, uz druge poslove, ako nema dovoljno mjesta u domovima, a pritvori takvi da djecu stavljaju u ćeliju s odraslim osumnjičenicima, tada je sustav kriv za neadekvatnu brigu o djeci. Unatrag 20 godina nemamo nove sustave za brigu o djeci, nove domove, institucije, savjetovališta, a niti osmišljenu brigu. I ministarstva su se razdijelila pa se dva ministarstva brinu o djeci, ali se ne zna koje u kojem dijelu.

Na žalost, političari imaju tek ideju da se počinitelji strože kazne i time podilaze javnosti raspirujući osvetu i želju za drakonskim kaznama, umjesto da porade na pristupu pomoći djeci i ulože sredstva i trud za buduće generacije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije