Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo izdanje

Lalovac: novim obveznicama refinanciramo dospjeli dug

Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
10.12.2015.
u 14:18

RH je otvorila knjigu upisa za kunsku obveznicu, dospijeća 2026. godine, a očekuje se da bi izdanje moglo dosegnuti 5,5 milijardi kuna.

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je kako će novo izdanje državnih obveznica, vrijedno 5,5 milijardi kuna, biti iskorišteno za refinanciranje dospjelog duga, a očekuje da će proračunski deficit ove godine biti ispod 10 milijardi kuna.

 "Radi se o izdanju od 5,5 milijardi kuna, odnosno onoliko koliko nam dospijeva. Neki dan smo imali i trezorske zapise, znači nemamo nikakvo novo zaduženje, jer mi se ne možemo nanovo zaduživati mimo proračuna, a znate da nemamo proračuna, već privremeno financiranje. Samo refinanciramo tekuće obveze", rekao je Lalovac odgovarajući na upit novinara pred Banskim dvorima.

RH je otvorila knjigu upisa za kunsku obveznicu, dospijeća 2026. godine, a očekuje se da bi izdanje moglo dosegnuti 5,5 milijardi kuna. 

U utorak 15. prosinca, pak, na naplatu dospijeva 10-godišnja državna obveznica u iznosu od 5,5 milijardi kuna, koja nosi kamatu od 5,25 posto.

"Radi se o refinanciranju, znači ne radi se o novom izdanju obveznica, već zatvaramo stare, a otvaramo nove (obveznice). To je bitno za tržište kapitala i za kunu, vidimo da su i banke počele više financirati u kunama i to je dobra stvar. Ovo će više doprinijeti razvoju kunskog tržišta kapitala", ističe Lalovac. 

 Osvrnuo se i na proračunski deficit, a nada se da će on ove godine biti ispod 10 milijardi kuna.

"Kraj godine ide dobro, deficit je na najnižim razinama i ja se nadam da će u u ovih još desetak, 15-ak dana on biti ispod 10 milijardi kuna. Tako da je za sada sve stabilno što se tiče javnih financija", istaknuo je ministar financija Lalovac.

Po najnovijim, privremenim podacima Ministarstva, u prvih deset ovogodišnjih mjeseci prihodi državnog proračuna dosegnuli su 88,27 milijardi kuna, dok su rashodi iznosili 94,58 milijardi, tako da je deficit iznosio 6,31 milijardu kuna. 

Proračunski deficit za prvih deset mjeseci manji je 18 posto nego u istom razdoblju 2014. godine. Ipak, podaci o ukupnom deficitu nisu metodološki usporedivi, s obzirom na izuzeće HZZO-a kao izvanproračunskog korisnika od početka godine.

>>Lalovac: Iznenađen sam bahatošću bankara koji misle da ne postoji nitko osim njih

Komentara 5

HB
hbhr
14:28 10.12.2015.

Samo za refinanciranje dospjelih obveza u 2017. trebat će 30 milijardi kuna. Zajedno s deficitom to će biti preko 50 milijardi u jednoj godini. Ali ne trebamo mi reforme ...

TP
trias politica
15:13 10.12.2015.

Bravo! Znači Hrvatska raste u smislu duga!

DU
Deleted user
16:39 10.12.2015.

U veljači stižu agencije za procjenu kreditnog rajtinga,kako će te objasniti 100 miljardi novog duga bez pokrećanja i jednog strateškog važnog projekta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije