Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brexit ludilo

Laburisti spremaju zamku – referendum o Borisovu dogovoru s EU

Boris Johnson
Foto: Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL
1/4
22.10.2019.
u 13:00

Jeste li za sporazum za izlazak koji je ispregovarao premijer Boris Johnson u Bruxellesu ili ste za ostanak u EU, glasilo bi pitanje

Rovovska politička bitka trajala je jučer u britanskom parlamentu, gdje vladi premijera Borisa Johnsona nije uspjelo na dnevni red vratiti odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju novog sporazuma o povlačenju iz Europske unije, odluku o kojoj se trebalo glasati u subotu ali je parlament Johnsonu složio zamku u kojoj je sve odgođeno, dok su s druge strane oporbeni laburisti skupljali većinu za amandman koji bi vodio državu prema raspisivanju drugog referenduma, ovaj put o samom Johnsonovu sporazumu, ali referenduma koji bi mogao poništiti Brexit i zadržati Ujedinjenu Kraljevinu u EU.

Ujedinjena Kraljevina nije nikad bliže bila novom referendumu nego jučer i danas. Stotine tisuća ljudi prosvjedovale su na ulicama tražeći takvo što, ali tek sada, kad se takav zahtjev najavljuje i u obliku amandmana u parlamentu, to postaje realna mogućnost. Pod uvjetom da laburisti uspiju prikupiti dovoljnu podršku, što im je u dosadašnjem tijeku vladavine premijera Johnsona uspjevalo, ali što će ovoga puta biti teško.

Zgroženi amandmanom

Johnson i njegovi simpatizeri, tvrdokorni zagovornici Brexita, zgražaju se nad takvom mogućnošću koju otvara laburistički amandman. Laburisti su, međutim, po prvi put otkako ih je preuzeo ljevičarski euroskeptik Jeremy Corbyn, složni oko ideje da sporazum koji je ispregovarao Johnson u Bruxellesu treba staviti na odlučivanje građanima na referendumu, te da drugi ponuđeni odgovor na referendumsko pitanje treba biti - ostanak u EU. No, za prolazak takvog argumenta laburistima treba i podrška bivših konzervativaca, izbačenih iz stranke nakon neposluha prema stranačkoj stezi iskazanog u ključnom glasanju početkom rujna. A među njima ima uvjerenih zagovornika Brexita koji smatraju da je ideja drugog referenduma loša. Tako da nije sigurno da će takav amandman proći.

Drugi sličan amandman koji se sprema obvezao bi čitavu Ujedinjenu Kraljevinu da ostane u carinskoj uniji s EU, što je također nešto nad čime se Johnson zgraža. Predsjednik donjeg doma britanskog parlamenta John Bercow jučer je odlučivao o tome hoće li dopustiti pokušaj vlade da na jučerašnji dnevni red uvrsti glasanje o (ne)prihvaćanju sporazuma, nakon što je taj sporazum bio na dnevnom redu povijesno rijetke sjednice u subotu, ali nije došao na red za odlučivanje jer je prije toga usvojen amandman koji je odgodio parlamentarnu odluku o sporazumu i prisilio Johnsona da piše u Bruxelles sa zahtjevom za novom odgodom Brexita.

Johnson je poslao takav zahtjev, no nije ga potpisao, dok je u drugom, potpisanom i kontradiktornom pismu, molio lidere u EU da ignoriraju prvi zahtjev za odgodom. Johnson, naime, i dalje vjeruje da novi, po njegovim riječima “sjajan” sporazum o povlačenju iz EU može progurati kroz parlament ovaj tjedan i da se Brexit može dogoditi 31. listopada.

Da bi se sporazum ratificirao, nije dovoljno samo da prođe proceduru u parlamentu u Westminsteru, nego i u Europskom parlamentu, a ondje su jučer odlučili da neće poduzimati nikakve korake dok ne vide da je sporazum prihvaćen u Westminsteru, I vlade država članica EU, koje odlučuju o Johnsonovu zahtjevu za odgodom Brexita s 31. listopada na 31. siječnja, još uvijek čekaju da vide kako će se razviti drama u Westminsteru prije no što počnu odlučivati o toj odgodi.

Rovovska politička bitka

Problem za Johnsona je što ne kontrolira većinu u parlamentu u Westminsteru. Predsjedavajući John Bercow nije jučer poslijepodne uopće htio dozvoliti da se odlučivanje o sporazumu pojavi na dnevnom redu. Tako da Johnsonu ostaje plan da čitav paket promjene zakonodavstva, koji prati sam sporazum o povlačenju, pripremi i predloži za dnevni red današnjeg zasjedanja parlamenta. I tu dolazi laburistički plan s amandmanom. A premijer Johnson, u strahu od tog amandmana, prijeti da neće ni staviti svoj prijedlog na dnevni red ako će mu zastupnici opet složiti “zamke” u obliku amandmana. Rovovska bitka, u političkom smislu…

Ta odluka Bercowa još je jedan u nizu poraza premijera Johnsona u parlamentu, poraza koji su možda već dosegli dvoznamenkasti broj. O tom sporazumu o povlačenju raspravljali smo u subotu i ne možemo o istom sadržaju raspravljati ponovo u ponedjeljak, hladno je presudio Bercow, koji je na to mjesto izabran iz redova konzervativaca, ali su oni već dugo ljuti na njega i smatraju da pristranim i neprijateljski raspoloženim prema njihovim naporima da dovrše Brexit

>> Pogledajte i ovaj video: Prosvjed u Londonu

Komentara 2

KE
kentie
18:04 22.10.2019.

Ali nikad UK nije bio u dilemama i trilemama kao sada....samo kad se sjetim koliko su molili i kumili da uđu u EEZ...i toje trajalo cca punih 10 goda...dok laburisti na čelu sa James Calaghanom nisu uspjeli AD1973....

Avatar southman
southman
13:23 22.10.2019.

Očekivano !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije