Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA U HRVATSKOJ

Kutina razvija pametnu poslovnu zonu: Potpisani ugovori s Huaweiem i tvrtkom Odašiljači i veze

Foto: Grad Kutina
1/3
27.04.2021.
u 15:52

Potpisom ovog ugovora završava se inicijalna pilot faza ovog projekta te počinju pripreme projekta za prijavu na nadolazeće EU natječaje

Grad Kutina je danas potpisao ugovore s tvrtkama Huawei te odašiljači i veze vezano uz razvoj Industrijsko-logističke zone u Kutini - prve pametne poslovne zone u RH.

Prva pametna poslovna zona Kutina jedinstven je projekt u RH putem kojeg će se pružiti poduzetnicima koji posluju i žele poslovati u Kutini digitalno okruženje i sve benefite modernih tehnologija kako bi unaprijedili svoje poslovanje.

„Danas smo potpisali ugovor o nabavci najveće stavke ovog projekta, pametnog sustava za brojanje i analizu vozila s tvrtkom Odašiljači i veze. Riječ je o najsofisticiranijom softwareu koji se koristi u prometu, broji i kategorizira vozila koja prolaze u oba smjera na određenoj prometnici. Uz to, potpisali smo ugovor o partnerstvu i razumijevanju s tvrtkom Huawei koja je sustav proizvela te izrazila interes za budućom suradnjom na ovom projektu. Izuzetno nam je drago kako je naš projekt privukao pozornost tako velikih tvrtki poput OiV-a i Huawei-a“ rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

„Drago mi je što je Grad Kutina prepoznao OIV-a kao partnera u razvoju pametnih usluga Grada Kutine i započinjemo suradnju u ovom projektu. Nadam se kako će se suradnja nastaviti i u budućnosti“ rekao je Mate Botica, direktor OIV-a.

„Digitalizacija života uvelike je prisutna te osim što nam olakšava život pametna tehnologija, ona nam pomaže u poslovanju, ali i komunikaciji. Grad Kutina  danas je potpisao sporazum o suradnji te se nadamo i ubuduće surađivati kako bismo tehnološka rješenja približili i samom Gradu Kutini. Slični sustavi pametnih gradova već su implementirani i u samoj Kini i europskim metropolama što je uvelike olakšalo poslovanje i život građana„ rekao je Zhang Qiming, direktor Huaweia Hrvatska.

Potpisom ovog ugovora završava se inicijalna pilot faza ovog projekta te počinju pripreme projekta za prijavu na nadolazeće EU natječaje.

U sklopu pilot projekta nabavljeni su (uz jedan postojeći) dodatna dva info kioska koji će biti postavljeni na lokacije u centru Kutine.

Putem njih omogućiti će se poduzetnicima besplatno oglašavanje. Poduzetnici će moći poslati gradu svoje promo materijale u obliku digitalnih plakata i video reklama koje će grad objavljivati na kioscima. Napravljena je i interaktivna web karta za investitore koja se može pronaći na web stranicama zone KIND.hr . U ovom projektu napravljen je velik korak i u općenitoj digitalizaciji samog grada.

Kao jedan od elemenata Grad Kutina je nabavio centralni sustav za upravljanje „pametnom“ infrastrukturom. Spomenuti sustav omogućuje pregled i upravljanje svim pametnim uređajima koje grad posjeduje ili ima u planu nabavljati. CMS je temelj svakog „Smart City“ projekta te će  velike omogućiti  uštede u budućnosti. 

 

U Mađarskoj nova pravila: Cijepljene osobe u restoranima će moći biti do 23 sata, za njih se otvaraju i mjesta za zabavu


 

Komentara 2

BR
Branitelj2020
16:37 27.04.2021.

Za projekte trvtkom iz diktakturske komnustičke Kine uiz koje je špijunska tekomunikacijska tvrtka Huawei nema novaca iz EU projekata. Ovo je dokaz da nesposobni HDZ uhljebi iz Kutine pojma nemaju što se dešava u EU i SAD-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije