Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teško izvedivo

Kutija cigareta na Novom Zelandu stajat će 80 dolara?

'20.01.2011., Zagreb - Pusenje E - Cigarete. Elektronska cigareta izgleda isto ili slicno kao i obicna cigareta, ali u njoj nema  sastojaka kao sto su katran, ugljicni monoksid i stotine drugih, vec s
'Davor Puklavec/PIXSELL'
25.04.2012.
u 11:05

Iz Ministarstva zdravlja koje je naručilo izvještaj kažu kako bi provedba plana za smanjenje broja pušača u zemlji podbacila čak i onda kada bi do 2025. godine cijena kutije cigareta poskupjela na 32 dolara (185 kuna)

Kako bi Novi Zeland učinile nepušačkom nacijom do 2025. godine, tamošnje vlasti angažirale su tvrtku za ekonomsko planiranje koja je izradila tri scenarija te pokušala predvidjeti kako bi povećanje cijena cigareta spriječilo njihovu kupovinu i konzumaciju.

Huffington post prenosi da sva tri scenarija polaze od različitog ranga povećanja cijena po kutiji cigareta. Onaj koji predviđa pad broja pušača u zemlji na ukupno 5% i manje, uvjetuje povećanje cijene jedne kutije na 80 američkih dolara (465 kuna) do 2020. godine. One bi se trebale prodavati s natpisom na kojem bi stajalo upozorenje o dodatnom povećanju cijene proizvoda.

Iz Ministarstva zdravlja koje je naručilo izvještaj ''Za Novi Zeland bez cigareta do 2025. : sljedeći koraci u kontroli industrije'' kažu kako bi provedba plana za smanjenje broja pušača u zemlji podbacila čak i onda kada bi do 2025. godine cijena kutije cigareta poskupjela na 32 dolara (185 kuna). Usporedbe radi, najpopularnije cigarete u zemlji trenutačno su Holidays 20s i za kupnju jedne kutije Novozelanđani izdvajaju oko 12 dolara (67 kuna).

Iako rezultati ovog istraživanja nisu obvezujući, a Vlada nema konkretnu namjeru provesti nove korake u kontroli industrije cigareta, stručnjaci predviđaju da će cijena kutije cigareta na novozelandskom tržištu porasti na 275 kuna do kraja 2025. godine, što bi najviše moglo pogoditi siromašnije građane te dovesti do razvijanja crnog tržišta.

Komentara 2

IP
infо_punkt
12:20 25.04.2012.

evo posla stoljeća za Milu Đukanovića...

DU
Deleted user
15:43 25.04.2012.

Al će navalit ilegalni brodovi iz Crne Gore samo tako! ;-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije