Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE SVEĆENIKU

Kuten: Nisam kriv za smrt malog anđela

Željko Kuten
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
12.11.2019.
u 18:09

Kobnoga dana župnik nije bio u župnom dvoru, već je na djetešce pazila njegova majka Mihaela Bobić koja je, zajedno sa još nekoliko starijih osoba, suprugom i starijim sinom, s obzirom na to da nije imala vlastiti dom, živjela u Caritasovu domu u župnom dvoru.

"Ne smatram se krivim na način kako me optužnica tereti i samo želim da sve što prije završi. Kako ja, tako i majka pokojnog anđela – kazao je svećenik Željko Kuten, župnik Župe Svetog Jurja Mučenika iz Lešća na Dobri u općini Generalski Stol, kojemu se sudi na Županijskom sudu u Karlovcu zbog utapanja jednoipolgodišnjeg dječaka u šahtu župnog dvora u veljači 2016.

Kobnoga dana župnik nije bio u župnom dvoru, već je na djetešce pazila njegova majka Mihaela Bobić koja je, zajedno sa još nekoliko starijih osoba, suprugom i starijim sinom, s obzirom na to da nije imala vlastiti dom, živjela u Caritasovu domu u župnom dvoru. Maleni Lovro Bobić toga se dana igrao s bratom, koji je i alarmirao majku i druge stanovnike župnoga dvora zbog tragedije. Iako je isprva istraga vođena i zbog sumnji u propuste majke, Županijsko je državno odvjetništvo optužnicu u konačnici podiglo samo protiv svećenika, kojeg tereti zbog propusta u općoj sigurnosti, odnosno da je “smatrajući da neće doći do štetnih posljedica, propustio poduzeti potrebne mjere i radnje te propisno zatvoriti i osigurati otvor šahta”.

Suđenje je počelo potkraj 2017., a početkom 2018. bili su ispitani svi svjedoci, koji su mahom svjedočili da je šaht iza župnoga dvora bio zatvoren teškim daskama i zidanim blokovima, što dijete samo ne može dignuti, ali i da djetešce samo nije moglo otključati vrata župnoga dvora i tako doći u dio dvorišta gdje se nalazio šaht, već da je majka ostavila otvorena vrata nakon što je odnijela sušiti rublje. Konačna presuda u slučaju nije donesena jer je izmijenjeno sudsko vijeće, pa je suđenje, na koje su došli optuženi svećenik i majka pokojnog dječaka koja se s obitelji u međuvremenu preselila u Međimurje, jučer počelo ponovno.

Budući da je svećeniku u međuvremenu drastično narušeno zdravlje (uz niz operacija izgubio je potpuno sluh na jedno uho, a na drugo s umjetnom pužnicom čuje samo 20-ak posto), njegova je odvjetnica od sutkinje Elme Kaleb Mamić zatražila vještačenje njegove raspravne sposobnosti. Odvjetnica je zatražila i rekonstrukciju događaja na licu mjesta. Sutkinja je naložila kombinirano medicinsko vještačenje psihijatra i otorinolaringologa kako bi se utvrdilo može li optuženik pratiti raspravu.

Komentara 4

NE
Neutralac
19:09 12.11.2019.

Hmmm.. pa svecenik nije niti bio prisutan.... ovo je bez veze.... svasta se moze dogoditi i bez tog sahta....

IT
itisa
18:46 12.11.2019.

a zašto bi svećenik bio kriv. nesretan slučaj. teško se nositi sa takvom tragedijom. ostaje samo bol.

OB
ObrenM
21:45 12.11.2019.

Sto rade od starog katolickog svecenika?!Tu bi i Pilat uzviknuo-U ovom covjeku ja ne vidim krivnje.Pri kraju ovozemaljskog zivota unistili su mu i zdravlje.Tuzitelj je isti soj,kao i onaj na sudjenju Stepincu.Zato pijanice i bez vozacke mogu gaziti bez kazne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije