Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
90. OBLJETNICA SMRTI

Kusić: Radić je prvi političar koji je okupio najveći dio hrvatskog naroda

Zvonko Kusić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
07.08.2018.
u 10:58

Radićeva Hrvatska, istaknuo je predsjednik HAZU, zemlja slobodnih, sretnih i prosvijećenih građana, integrirana u Europu, otvorena prema drugima i okrenuta budućnosti.

Stjepan Radić jedna je od najvažnijih osoba cjelokupne hrvatske povijesti, prvi političar koji je svojim idejama i programom okupio najveći dio hrvatskog naroda postavši njegovom voljom predvodnik borbe za hrvatsku slobodu, državnost i samobitnost, stoji u izjavi predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića u povodu 90. obljetnice smrti hrvatskoga političara Stjepana Radića.

Kao narodni vođa i prosvjetitelj, tvrdi, Radić je hrvatsku državotvornu ideju prenio u sve slojeve hrvatskog naroda i nadogradio je pozitivnim vrednotama na kojima Hrvatska treba počivati.

To su vrednote, naglašava Kusić, sloboda, demokracija, republikanizam, mirotvorstvo, čovječnost, poštenje, socijalna pravda, solidarnost, ljudska prava, prava žena i prava manjina

Ocijenio je kako je Radić time postao vizionar istinski slobodne i napredne Hrvatske za koju je prije 90 godina položio život. 
Smatra kako je ideal Stjepana Radića bila slobodna, dobro uređena, pravedna i socijalna država koja će odgovarati stoljetnim težnjama hrvatskog naroda. 

Radićeva Hrvatska, istaknuo je predsjednik HAZU, zemlja slobodnih, sretnih i prosvijećenih građana, integrirana u Europu, otvorena prema drugima i okrenuta budućnosti

Po Kusićevu mišljenju Radićevo poimanje politike i javnog djelovanja podrazumijevalo je praktičan rad i konkretne poteze da se Hrvatska izbori za svoja prava i pokrene naprijed na svim društvenim razinama, posebno u gospodarstvu i prosvjeti. 

 "Svojom žrtvom, životnim primjerom i baštinom koju je ostavio budućim hrvatskim naraštajima Stjepan Radić i danas služi kao uzor, nadahnuće i putokaz u izgradnji bolje Hrvatske i boljeg svijeta", poručio je Kusić. 

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar rubinet
rubinet
12:59 07.08.2018.

Dotičnik se nije previše iskazao kao glavni u Vijeću za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.Stoga svaku njegovu izjavu uzimam sa sumnjom i pričuvom.

Avatar white socks
white socks
11:19 07.08.2018.

Zašto ovaj ljubitelj zvijezde petokrake govori o Radiću? Neka on priča o Kardelju, Jakovu Blaževiću i ostalim njegovim drugovima.

Avatar rubinet
rubinet
12:55 07.08.2018.

Nadam se kako uvaženi akademik čita ove komentare te bih ga izravno zapitao: " Kad mislite oduzeti titulu akademika Dječaku sa Sutle?"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije