Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trumpov zet

Kushner izgubio pristup strogo povjerljivim informacijama

Jared Kushner i Ivanka Trump
Foto: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL
28.02.2018.
u 09:05

Kushner, koji je posljednjih godinu dana radio uz privremeno dopuštenje pristupa strogo povjerljivim informacijama, prošli je tjedan na to izgubio pravo nakon što je šef kabineta John Kelly uveo nova pravila vezana uz sigurnost.

Zet američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegov visoki savjetnik Jared Kushner izgubio je pravo na pristup strogo povjerljivim informacijama, rekla su dva izvora upoznata s tim predmetom u utorak, javili su američki mediji.

Kushner, koji je posljednjih godinu dana radio uz privremeno dopuštenje pristupa strogo povjerljivim informacijama, prošli je tjedan na to izgubio pravo nakon što je šef kabineta John Kelly uveo nova pravila vezana uz sigurnost.

Treći dužnosnik, koji je također želio ostati neimenovan, kazao je da je zamjenik državnog odvjetnika Rod Rosenstein nedavno predao Bijeloj kući novu informaciju koja je dovela do uskraćivanja dozvole Kushneru. Nije poznato o kakvoj se informaciji radi.

Također nije jasno hoće li i kada Kushner, bogati njujorški poslovni čovjek oženjen za Trumpovu kći Ivanku, ponovno dobiti dozvolu.

Međutim, mediji kažu da Kushner nije jedini već da su svi oni koji su radili uz privremeno dopuštenje ostali bez njega, te su u petak informirani da sada imaju dozvole koje im omogućuju uvid u dokumente niže razine važnosti.

"Moje istrage potvrdile su da ima desetak ili više ljudi na Kushnerovoj razini čiji je proces (dobivanja dozvola) usporen, nije neobično da taj proces dugo traje u novoj administraciji", rekao je Kushnerov odvjetnik Abbe Lowell.

Predsjednikov dnevni brifing dijeli se vrlo malom broju najviših američkih dužnosnika. Taj dokument uključuje strogo povjerljive obavještajne analize, informacije o CIA-inim operacijama te obavještajna izvješća koja dostavljaju službe zemalja saveznika.

Politika novih sigurnosnih pravila "neće utjecati na Kushnerovu mogućnost da nastavi raditi vrlo važan posao koji je dobio od predsjednika", rekao je Lowell.

Drugi je američki dužnosnik kazao da će bez dozvole Kushner imati vrlo limitiran uvid u iznimno osjetljive dokumente, uključivo one koji se tiču Kine i Rusije.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders nije željela komentirati Kushnerov status na susretu s novinarima u utorak.

“On je cijenjeni član tima i nastavit će raditi važan posao koji radi od početka u administraciji", rekla je Sanders.

Pogledajte i kako je Trump prekinuo tradiciju:

Jared Kushner i Ivanka Trump
1/15

Komentara 8

GV
golub Vaso
09:35 28.02.2018.

agent Izraela

Avatar Marenggo
Marenggo
11:36 28.02.2018.

Koji ljigavac pored ovako lijepe žene,doista žalosno...

Avatar Marenggo
Marenggo
11:32 28.02.2018.

Ovo je antisemitizam.. Kako smiju da zabrane jednom jevreju tako što???? Ovoje prvotravanjska šala koja je izašla mjesec prije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije