Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čudesno povećanje vrijednosti

Kuščević kupio pašnjake za 60.000 kuna, a prodao ih za 1,4 milijuna kuna

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/14
27.06.2019.
u 23:24

Kuščevići nisu ni znali da su odlukom svoga općinskog vijeća postali milijunaši!?

Novo u seriji otkrića o imovini Lovre Kuščevića otkriva neshvatljivu toleranciju premijera prema ministru "izgubljenom u nekretninama", te da Kuščević baš i nije bio posve iskren kad je na upit novinara televizije N1 tumačio kako se mladi čovjek nakon završetka fakulteta vrlo jednostavno može obogatiti i za dvadesetak godina rada steći imovinu vrijednu 8,5 milijuna kuna.

Prešutio je da je potrebno još nešto, a što je to, možda nam otkriju neki od istražitelja koji rade na njegovu slučaju. Ministrova supruga je u Nerežišćima prije desetak godina kupila tri parcele zemljišta, na kojima su lani već basnoslovno zaradili, i još će. Novinari 24sata objavili su kupoprodajne ugovore za građevinsko zemljište koje je 2009. kupila za 60.000 kuna, a 2018. ih prodala za 1,4 milijuna kuna, s tim da joj je od 4000 m2 ostalo još nešto više od pola te površine, koja je u ministrovoj imovinskoj kartici sada procijenjena 1,3 milijuna kuna.

1/14

Pa kad se zbroje kupoprodajna cijena prodanog dijela građevinskog zemljišta i procjena dijela koji je ostao u vlasništvu, ispada da je ukupna vrijednost tog zemljišta 2,7 milijuna kuna. Ponavljamo, a zemljišta su u tri navrata, 9. prosinca 2008., 5. siječnja 2009. i 30. studenog 2009. plaćena ukupno samo 60.000 kuna.

S tim da je Kuščević u imovinskoj kartici iz 2009., koja nije javno dostupna, ali je njezin dio ministar dao objaviti kad je gostovao na NovojTV, vrijednost tih zemljišta procijenio već tada 200.000 kuna, da bi u kartici koju je podnio 12. siječnja 2016. procjenu vrijednosti povećao na 750.000 kuna, što je još uvijek bila vrlo pesimistična Kuščevićeva procjena koje se je držao još i u imovinskoj kartici koju je podnio 31. listopada 2018. godine.

Unatoč tomu što je ministrova supruga kao prodavateljica još 7. lipnja 2017. sklopila predugovor, a 24. ožujka 2018. i ugovor o kupoprodaji zemljišta za iznos od 200.000 eura, Kuščević u imovinskoj kartici iz listopada 2018. nije mijenjao vrijednost nekretnine. S tim da je Zorani Kuščević isplaćena kapara od 10.000 eura, a kupac se obvezao ostatak isplatiti u roku od pet godina.

Lovro Kuščević i njegova supruga, dakle, sve vrijeme nisu znali, kakvo zapravo bogatstvo imaju u vlasništvu, desecima puta veće nego su ga platili, 13 puta vrijednije nego što su prvotno mislili da mu je vrijednost, a gotovo četiri puta vrijednije i od njihovih najoptimističnijih procjena u imovinskoj kartici. 

To čudesno povećanje vrijednosti te nekretnine obitelj Kuščević može zahvaliti Općinskom vijeću Nerežišća, koje je donijelo odluku o prenamjeni, i kako je Svemir Obilinović, sadašnji načelnik općine, koji je naslijedio Lovru Kuščevića, koji je na toj poziciji bio od 2005-2015, rekao novinarima 24sata prenamjena se dogodila 2011. kad je izmijenjen prostorni plan.

Ali, ako ste pomislili kako ste tu uhvatili Lovru Kuščevića u sukobu interesa, varate se. Kuščević je među dokumentima koje je dao NovojTV priložio i zaključak kojim kao načelnik općine Nerežišća ovlašćuje upravo Obilinovića, tada pročelnika uprave, da dalje vodi postupak izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Nerežišće i donosi sve odluke upravo u svrhu "sprječavanja mogućeg postojanja sukoba interesa općinskog načelnika".

Bogu hvala, općinsko je vijeće donijelo odluku koja je višestruko oplodila uloženo u nekretninu. Inače, Obilinović je još dok je Kuščević bio na čelu općine dobio POS-ov stan, a novinari su nedavno otkrili kako ga koristi u svrhu turističkog iznajmljivanja. Kušćević je dobio još jedan "zgoditak na lutriji" 10. prosinca 2015., mjesec dana prije nego je s načelničke funkcije otišao za ministra, kad je Općinsko vijeće Nerežišća odlučilo "ispraviti grešku" te omogućiti prenamjenu štala u stambene i poslovne prostore. 
Dakle, da bi postali milijunaš à la Kuščević ipak je nužno da vam se posreći s općinskim vijećem općine u kojoj ste načelnik.

Komentara 110

WC
wcikuj
04:20 28.06.2019.

Kajin svakodnevno govori o IDS načelnicima i pročelnicima u Istri koji su došli do imovine vrijednije od 2 mil.€ i medije to ne uznemirava i ne istražuje jer su oni "antifašisti". Preko sudskih ovrha vrh IDS-a dolazi do najvrijednijih nekretninana istarske sirotinje te se hektar zemlje kupuje za 1 do 2 kn, a kasnije preprodaje za 100-ine tisuća €. Istarski dužnosnik kupi 6.5 ha državne zemlje za 148.000 kn, pa potom založi tu zemlju i dobije od banke 300.000 eura kredita. Još gore od toga je kada 1 istarski načelnik od sirotinje kupi za 22.000 kuna 3 ha poljoprivrednog zemljišta, potom tu zemlju urbanizira i onda pod hipoteku da 1 ha te zemlje koju je platio 7.000 kuna i od poslovne banke dobije 220.000 € kredita. Kod jednog ids-ovca DORH ne vidi ništa sporno u kupoprodaji atraktivnog zemljišta u Balama. U kupnji, pretvaranju tog zemljišta u građevinsko, urbanizaciju i prodaju uključeni članovi njegove obitelji i lokalni IDS-ovci, zaradili 20 milijuna kn i DORH veli nema optužnice. Nemam ništa protiv da se Kuščevića secira, ali dajte malo objektivnosti i profesionalizma novinarskog, bavite se i lijevim političarima koji imaju veću imovinu od ministra.

Avatar dr._Vrapčello
dr._Vrapčello
23:58 27.06.2019.

Kako se običnom čovjeku ne dogodi takva 'slučajnost', nego uvijek političaru na vlasti, da se kupnjom jeftine 'ledine' obogati?

MA
Marina21
04:25 28.06.2019.

Lovre kad ti je Bog otac lako je biti svetac. Da imate gospodine Kuščeviću imalo morala sami bi dali ostavku.Žar nije ministar turizma Ostojić za sličnu stvar smijenjen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije