Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkazivanje poslušnosti

Kuščević ne odustaje, ‘lex šerif’ ide unatoč slučaju Tomašević

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/3
07.10.2017.
u 17:41

Ako se već ukida mogućnost rušenja lokalnog čelnika na proračunu, zašto ga makar dvije trećine zastupnika ne bi moglo smijeniti?

Ni Zakon o lokalnoj samoupravi ni Zakon o lokalnim izborima ne predviđaju situaciju poput one koju je proizveo Alojz Tomašević, HDZ-ov požeško-slavonski župan, jer HDZ inzistira da Tomašević podnese ostavku na mjesto župana, a on to (barem zasad) odbija.

Tomašević je, naime, osumnjičen za obiteljsko nasilje i protiv njega je policija podnijela kaznenu prijavu, on pak negira da je zlostavljao suprugu, a zakoni ne predviđaju ostvarivu mogućnost smjenjivanja neposredno izabranih lokalnih čelnika. Dakle, HDZ čiji je Tomašević župan nema nikakvu mogućnost smijeniti ga s pozicije župana, osim da ga prisili na ostavku tako da mu HDZ-ovi zastupnici u Skupštini otkažu poslušnost, što je mjera kojoj će HDZ pribjeći. K tome, predloženim izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi (budu li usvojene) lokalne šefove više se neće moći smijeniti ni na proračunu, što je dosad bila opcija.

Upravo kako bi već ove godine pri donošenju proračuna spriječili rušenje gradonačelnika/načelnika/župana, HDZ je pokrenuo izmjene zakona pa je nova verzija Zakona o lokalnoj samoupravi već prozvana “lex šerif”. Zbog svega se nametnulo pitanje razmišlja li Ministarstvo uprave o korekciji Zakona o lokalnoj samoupravi, možda i o odustajanju od eliminacije smjenjivanja neusvajanjem proračuna, ili pak o izmjenama Zakona o lokalnim izborima (u kojima su definirane situacije u kojima lokalnim šerifima prestaje mandat) tako da se lokalne čelnike može smijeniti u Skupštini.

– Načelnici, gradonačelnici i župani izabrani su na neposrednim izborima, što je osnovno načelo demokracije. Ostala pitanja nisu u djelokrugu Ministarstva uprave – odgovorili su u Ministarstvu uprave, čime su dali do znanja da to ministarstvo ne odustaje od “lex šerif”, a da bi eventualna odluka o uvođenju modela smjenjivanja lokalnih čelnika bila političko pitanje o kojem to ministarstvo ne odlučuje. Činjenica je da su lokalni čelnici izabrani neposredno, ali to ne znači da smjenjivanje ne bi moglo pokrenuti dvije trećine zastupnika u lokalnim parlamentima, što su ideje određenih ljudi u vrhu HDZ-a. Dvotrećinsku većinu iznimno je teško postići i taj alat ne bi mogao olako biti korišten, ali bi omogućio smjenjivanje kada bi to željele vladajuća i oporbena većina. Također, u Ministarstvu uprave kažu da se “navedeni slučaj (Alojz Tomašević, nap. a.) ne može dovesti u vezu s izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi jer se ne radi o materiji koja se uređuje tim zakonom.

Osim toga, pojedinačni slučajevi ne mogu niti smiju biti od utjecaja na sustav u cjelini”. U Ministarstvu uprave dodali su i da “koriste priliku naglasiti kako su ciljevi koji se namjeravaju postići predloženim izmjenama zakona usmjereni na jačanje političke stabilnosti, osiguravanje kontinuiteta u radu predstavničkog i izvršnog tijela te stvaranju ravnoteže između ta dva tijela”. U Ministarstvu uprave odbijaju teze da izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi čelnici postaju nesmjenjivi te poručuju da pitanje prestanka njihovih mandata regulira Zakon o lokalnim izborima. 

Komentara 4

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
17:55 07.10.2017.

Dvostruka mjerila! Radi same sumnje nikog se ne smjenjuje a nije davno kad ste branili Lalovca, SDP- Mostovo pravosudje i DORH ga oslobadjaju unatoc dokazima.

BI
binki
18:16 07.10.2017.

Tako je Kuščeviću ne daj da te mjenjaju gori od tebe.. Pa nisi ti najveći manijak, nasilnik i baraba u Hdzu . Nek večina njih prvo sebe pogleda i onda priča o tebi.ti si još mila majka prema njima.

UM
Umjereni
18:04 07.10.2017.

Dakle, ta hdz-ovska gamad je prije četiri godine diljem Hrvatske rušila gradonačelnike glasajući protiv proračuna i time izazvala prijevremene lokalne izbore u cijelom nizu mjesta, kada je još bila gospodarska kriza i kada se 18 mjeseci prije redovnih lokalnih izbora išlo na smjenu lokalne vlasti i dodatno opterećivanje lokalnog proračuna za troškove izbora. Sad kad su zajašili na vlast, sad bi tu istu metodu s kojom su dobrim dijelom i došli do gradonačelničkih stolica, zakonom zabranili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije