Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo uprave:

Vlada bi sutra trebala objaviti točan broj potpisa za dva referenduma

Kuščević
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
16.10.2018.
u 19:08

O upitnim potpisima odlučivalo je sedmeročlano povjerenstvo koje je odabrao ministar uprave Lovro Kuščević nakon što je Sabor zadužio Vladu, a Vlada Ministarstvo uprave za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa

Vlada bi sutra trebala usvojiti izvješće o točnom broju valjanih potpisa za referendum koje su prikupile dvije građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”.

Apis, agencija koja je provjeravala prikupljene potpise, sinoć je potpune podatke trebala dostaviti povjerenstvu koje je odlučivalo o spornim potpisima, odnosno povjerenstvo Ministarstvu uprave, koje bi pak izvješće trebalo predati Vladi koja danas u podne održava sjednicu. Već prije nekoliko dana iscurili su neslužbeni podaci o tome da nije prikupljeno dovoljno valjanih potpisa ni za jednu inicijativu jer među potpisima navodno ima kopiranih potpisa iz potpisnih knjiga za prijašnji referendum o braku, lažiranih potpisa koji ne odgovaraju OIB-u i slično.

O upitnim potpisima odlučivalo je sedmeročlano povjerenstvo koje je odabrao ministar uprave Lovro Kuščević nakon što je Sabor zadužio Vladu, a Vlada Ministarstvo uprave za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa. Povjerenstvo je pak odredilo pravila prema kojima je neki upitan potpis bio ipak prihvaćen ili odbačen. Ključno je bilo da se OIB i potpis poklapaju, odnosno da je potpisnik upisan u registar birača.

Povjerenstvo su činili Terezija Marić, načelnica Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja (članica i predsjednica Povjerenstva), Gordana Vidaković, voditeljica Službe za registar birača (članica), Nani Klepo, stručna suradnica u Službi za politički i izborni sustav (članica), Josip Osmann, savjetnik ministra, Ružica Zekić Marinović, Uprava za upravne i inspekcijske poslova, Stjepan Cavrić, Uprava policije, i Ivana Žiljak, viša savjetnica u Službi za zaštitu osobnih podataka. Mato Palić, docent na Pravnom fakultetu u Osijeku i podržavatelj referenduma o izmjeni izbornih pravila, već je postavio pitanje prema kojim su to zakonskim odredbama određena pravila o tome jesu li određeni sporni potpisi valjani ili nisu.

U Ministarstvu uprave pak kažu da je sve odrađeno prema zakonskoj regulativi. Obje građanske inicijative dobrim su dijelom usmjerene protiv Vlade, odnosno Vladinih odluka i velikih stranaka (HDZ i SDP) pa su se premijer Plenković i njegovi ministri unaprijed odredili da su protiv tih inicijativa. Ministarstvo uprave predlagateljima referenduma nije dopustilo nazočnost promatrača na prebrojavanju i provjeri potpisa tvrdeći da će Apis (popola vlasništvo Grada Zagreb i države) pošteno i objektivno pristupiti provjeri broja potpisa. Tako je cijeli proces provjere bio nadziran kamerama, provjeru je radilo 60 operatera, a cijeli posao državu će koštati oko milijun kuna.

U Hrvatskoj su od samostalnosti održana tek tri referenduma – o samostalnosti, o ulasku u EU i o ustavnoj definiciji braka. Bilo je 14 referendumskih inicijativa koje nisu prošle, a zakon o referendumu potrebno je temeljito mijenjati i točno propisati referendumska pravila. Jedina recentna promjena jest da donacije za referendume više ne smiju biti anonimne.

Komentara 32

Avatar lovre von Bratsch
lovre von Bratsch
16:45 16.10.2018.

A kuščević donosi rezultate ....svaki mandat jednom završi....sačuvaj malo dostojanstva....Kad vas vođa napusti i ode u Beogr... ovaj Brisel bit će velik jad i tuga i plač i škrgut zuba...

OB
ObrenM
16:09 16.10.2018.

Ne dozvoliti kontrolu valjanosti potpisa?! To mogu samo najveci prevaranti i lopovi.

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
19:15 16.10.2018.

ovo je ne vlada ovo je javna kuca kupleraj udruga lazova lopova i izdajica. poz... od HOSa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije