Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakoni Ministarstva uprave

Kuščević 500 radnih mjesta u državi svodi na 60

Ministar Kuščević osvrnuo se na pitanje ratne odštete
Foto: Patrik Maček/PIXSELL
1/2
14.01.2019.
u 09:18

Kolumne i tekstovi koji su probijali put prema međunarodnom priznanju

Ministarstvo uprave prema planu zakonodavnih aktivnosti Vlade do kraja ožujka planira napisati novi Zakon o referendumu, ali i Zakon o sustavu državne uprave kojim će ukinuti mjesta za oko 90 pomoćnika ministara, 20 ureda državne uprave i te poslove vratiti u ovlasti županije te ograničiti, odnosno točno propisati mogući broj državnih tajnika koji je sada praktički proizvoljan i neograničen, ovisno o veličini svakog ministarstva. Umjesto pomoćnika ministara, koji sada vode uprave po ministarstvima, te će funkcije postati rukovodeće službeničke i birat će se na natječaju.

Ministar Kuščević vjeruje da će to značiti depolitizaciju javne uprave, ali i odlazak određenog broja pomoćnika iz sustava državne uprave jer kaže da priličan broj sada politički imenovanih pomoćnika ministara, među kojima je i dosta mladih ljudi, teško može udovoljiti natječajima koji će biti za rukovodeće funkcije s točno propisanim kriterijima potrebnog radnog staža na rukovodećim pozicijama. Poznato je da vladajuće stranke i kada raspisuju natječaje biraju stranačke ljude, no Kuščević je uvjeren kako će novim setom zakona profesionalizirati i depolitizirati državnu upravu kako se operativne funkcije u ministarstvima ne bi mijenjale sa svakom novom vlašću.

– Triput sam imenovan za ministra i znam kako je doći u prazno ministarstvo bez profesionalca koji će vas uputiti koji su projekti u tijeku, što se radi i slično – tvrdi ministar Kuščević. Iako Ministarstvo rada piše zakon o plaćama državnih službenika koji je osnova za njihovo nagrađivanje, u Ministarstvu uprave već su pripremili uredbu o klasifikaciji radnih mjesta kojom će čak 500 propisanih radnih mjesta u državnom aparatu, od kojih su mnoga vjerojatno apsurdna (za ilustraciju, Sabor je imao zaposlenika koji je bio zadužen za punjenje mobitela) svesti na šezdeset.

Uredbom o ocjenjivanju državnih službenika i namještenika, nakon što Ministarstvo rada napiše zakon, Ministarstvo uprave propisat će kontinuirano praćenje rada službenika i njihovo ocjenjivanje o kojem će ovisiti njihovo napredovanje te plaća ili nagrada. Zakonom o referendumu odredit će se način i mjesta prikupljanja potpisa, Kuščević razmišlja da to budu prostori gradskih i općinskih uprava jer je to mreža od oko 600 jedinica diljem Hrvatske, tko će brojiti prikupljene potpise, možda Državno izborno povjerenstvo, kako će se utvrđivati koji su potpisi neregularni itd...

>>Pogledajte galeriju: Lovro Kuščević

Ministar Kuščević osvrnuo se na pitanje ratne odštete
1/6

 

Komentara 9

LU
lunar777
10:48 14.01.2019.

Bude Lovro spustio broj potrebnih potpisa za referendum ali će staviti ograde da ne smijemo provoditi referendume za izmjene izbornog sustava, da Pupovca ne smijemo dirati, vjerojatno se po novom Kušćevićevom tj HDZovom pravilu ne bi mogao provesti referendum za hetero brak i slično.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
13:28 14.01.2019.

HE HE, pa kome laže ovaj nadasve inteligentni moron? Ni jedan neće biti otpušten, uprava će i dalje biti prepuna stranačkih morona poput njega.

DU
Deleted user
09:35 14.01.2019.

Je ovaj Kurčević sposoban ministar, takav se još rodio nije. Ma pogledajte samo koja inteligencija isijava iz te face i iz tog pogleda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije