Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONA U AUSTRIJI

Kurz zagovara 'tvrdi' lockdown, ministar Anschober: Sljedeća četiri tjedna su najrizičnija

AUT, Corona Massentests in Wien
Foto: EXPA/PIXSELL
1/3
09.12.2020.
u 16:26

Kurz vidi potvrdu domaćih mjera kroz njemačke stručnjake

 Austrijski kancelar Sebastian Kurz je u srijedu rekao kako je jučer u Njemačkoj objavljen papir Nacionalne akademije znanosti Leopoldina, na kojem je radio i vodeći njemački virolog Christian Drosten također „ od pomoći i za Austriju“. Drostenova je preporuka u borbi s zaustavljanjem alarmantnog broja novozaraženih bila: „tvrdi“ lockdown i zatvaranje škola. Iste mjere koje je na snazi imala i Austrija do nedjelje 6. prosinca.

„U politici je često vrlo teško provoditi stroge i nepopularne mjere. Ali ove posve jasne i  hrabre izjave znanosti su od pomoći i podvlače potrebu, da politika mora postupati konzekventno“, istakao je Kurz. Naime, njemački su znanstvenici predložili da se za Božićne blagdane i ulazak u Novu godinu uvede u zemlji „tvrdi“ lockdown. I to od 24. prosinca do najmanje 10. siječnja, kako bi „ javni život u cijeloj Njemačkoj bio u stanju mirovanja“. Napomenuli su da bi se kontakti morali smanjiti na „apsolutni minimum“ već 14. prosinca.

„Znanstveni nalaz ovog renomiranog kruga eksperata je jasan. Mi smo u Austriji imali otpor protiv tvrdog lockdowna i zatvaranja škola s mnogih strana, od nekih stručnjaka, ali prije svega ogroman otpor iz političkih tabora, i to kod znatno više incidencije nego što sada ima Njemačka. Unatoč tome 30 vodećih njemačkih virologa, znanstvenika i istraživača ga je sada (op. tvrdi lockdown) predložilo“, ustvrdio je austrijski kancelar. Poručio je kako bi neki i u Austriji „konačno morali uzeti u obzir preporuke njemačke znanosti i iz svega izvući pravilnu pouku“.

Nakon sjednice austrijske vlade, domaćoj javnosti su se u srijedu obratili ministar zdravlja Rudolf Anschober i ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer. Izvijestivši prvo o aktualnim epidemiološkim brojkama, 2.932 novozaraženih koronavirusom i 54 umrlih u proteklih 24 sata, te 3.854 hospitalizirane osobe, od čega 610 u intenzivnoj njezi, Anschober je rekao kako se sljedećih 10 dana očekuje „osjetni pad“ broja novozaraženih i kretanje prema brojci ispod 2.000 dnevno.

„Mi još nismo tamo, gdje moramo stići“, istakao je upozorivši: „Da, lockdown je u principu pozitivno djelovao, ali najrizičnija će biti sljedeća četiri tjedna“. Komentirajući aktualne epidemiološke brojke posljednjih dana i tjedana Anschober je poručio: „Ovakvu situaciju ne možemo izdržati dulje vrijeme“. Napomenuo je kako je broj umrlih „previsok“. Dodao je kako je „trend koji veseli“ brojka od minus 21 posto aktivno zaraženih u proteklih sedam dana.

„U sljedeća četiri odlučujuća tjedna moramo postupati vrlo svjesno i oprezno“, ustvrdio je austrijski ministar zdravlja, pozvavši Austrijance na masovno testiranje, koje je nazvao „dobrim indikatorom za hvatanje u koštac“ s zaustavljanjem širenja Covid-19 zaraze.

„Najviše ima smisla drugo masovno testiranje iza Božićnih blagdana“, poručio je Anschober dodavši kako je to tema rasprave ovaj tjedan vlade s pokrajinskim čelnicima.  Komentirajući izuzetno slab odaziv na prvo masovno testiranje ovih dana, Anschober je rekao kako vlada radi na tome da ga „učini atraktivnijim“. Istakao je kako će sredinom sljedećeg tjedna Vlada objaviti i pravila ponašanja za Božić i predstojeće blagdane kako broj novozaraženih ne bi „eksplodirao“.

Anschober je pozvao Austrijance na testiranje poručivši: „Pola sata za testiranje je investicija u budućnost“.

Ministar unutarnjih poslova Nehammer je rekao kako sadašnje brojke zaraze „nisu dovoljno dobre“ i kako se mora sve učiniti da se poboljšaju. On je također pozvao austrijske građane na masovno testiranje dodavši kako „testiranje nije samo sebi svrha, već je važno za prekidanje lanca širenja zaraze“.

„Bolje testiranje nego gubitak radnog mjesta“, ustvrdio je Nehammer poručivši: „Na nama je da spriječimo sljedeći lockdown“.    

 

>> VIDEO Margaret (90) prva je osoba koja se cijepila protiv koronavirusa: "Ovo je najbolji poklon za rođendan!"

 

Komentara 1

Avatar SMECHAR
SMECHAR
20:47 09.12.2020.

Ajde čekamo kraj izbora u USA i inouguraciju u siječnju pa da više prestanu ove gluposti. Iza toga bi agenda koja se sprovdi godinu dana trebala polako završavati a i cjepiva su tu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije