Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EMA: 'BIROKRATSKA I SPORA'

Kurz za proizvodnju ruskog i kineskog cjepiva i u Austriji

Austria's Chancellor Sebastian Kurz wearing a protective face mask uses a smartphone as he arrives for the budget speech at the parliament  in Vienna
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
07.02.2021.
u 13:57

Kod cjepiva je najvažnije da su djelotvorna, sigurna i brzo raspoloživa, a ne da se oko njih vode geopolitičke borbe, poručio je Kurz

Gotovo svi domaći mediji objavili su u nedjelju vijest da je austrijski kancelar Sebastian Kurz za njemački „Welt am Sonntag“ rekao kako bi Europska agencija za lijekove (EMA) trebala provjeriti i rusko i kinesko cjepivo. Istakao je da u slučaju njihova odobrenja za upotrebu i sam je spreman cijepiti se „Sputnikom V“ ili kineskim cjepivom. Zbog nedostatnih količina cjepiva u zemljama Europske unije i sve razantnijem širenju već više različitih varijanti i podvarijanti koronavirusa Kurz razmišlja da ukoliko bi „Sputnik V“ i kinesko cjepivo dobili „zeleno svjetlo“ za EU, i Austrija stavi svoje proizvodne kapacitete na raspolaganje za njihovu proizvodnju. Uključivo i za sve ostale proizvođače cjepiva širom svijeta.

"Ne smije biti geopolitičkih tabua", upozorio je austrijski kancelar dodavši: „Važno je da što je moguće brže na raspolaganju imamo što više sigurnih cjepiva, bez obzira tko ih je razvio“. "Kod cjepiva je najvažnije da su djelotvorna, sigurna i brzo raspoloživa, a ne da se oko njih vode geopolitičke borbe", poručio je. Austrijski kancelar u razgovoru za njemački list osvrnuo se je i na razloge trenutačno nedostatnih količina cjepiva za zemlje članice EU-a.

Prema njegovim riječima problem su poteškoće s isporukom i čekanje na odobrenja. Kurz je kritizirao Europsku agenciju za lijekove istaknuvši kako drži „problematičnim njen rad na odobravanju cjepiva koji je birokratski i spor“. Što se tiče cjepiva „Sputnik V“ za njega ruski proizvođač još nije podnio zahtjev EMA-u. Osim kraćih razgovora u siječnju, ništa se dalje nije događalo po tom pitanju, izvještavaju austrijski mediji. Dodaju kako je ista situacija i s kineskim cjepivom Sinopharm. Napominju kako si je susjedna Mađarska za „situaciju u nuždi“ naručila pet milijuna doza kineskog cjepiva i za njega zatražila odobrenje.

Austrijski dnevni list „Kronen Zeitung“ pod naslovom „Srpski put: sve je otvoreno, puno cjepiva i životne radosti“, piše kako je Srbija vjerojatno jedna od rijetkih zemalja u svijetu, ako ne i jedina, gdje građani mogu birati kojim će cjepivom biti cijepljeni. Da to nije slučaj i u Austriji pokazala je u nedjelju vijest u austrijskim medijima o odbijanju 50-tak liječnika u saveznoj pokrajini Salzburg da se cijepe upravo u Austriju pristiglim cjepivom AstraZeneca, zatraživši da ih se cijepi, prema njihovim saznanjima, znatno učinkovitijim cjepivom farmaceutske tvrtke BioNTech / Pfizer.

Komentara 8

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
17:40 07.02.2021.

Ovdje u Svicarskoj,se vec od 3 sjecnja,koristi Rusko cjepivo,i cjepivo moderna,ali 75% se ljudi okrece i cjepi s Ruskim cjepivom,jel zbog cjene,ili je bolje cjepivo,ne znam.

Avatar Asterix
Asterix
15:32 07.02.2021.

Ovako nešto Plenki ne bi izjavio za sto života.

Avatar Belski
Belski
09:42 09.02.2021.

Mi va Hrvatskoj to ne smimo činiti. Mora se čekati direktiva iz Bruxellesa ili iz Berlina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije