Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLEINE ZEITUNG

Kurz: Nove stroge mjere nakon isteka mjera zatvaranja

Sebastian Kurz
Foto: REUTERS
1/3
29.11.2020.
u 14:39

Svatko mora biti svjestan da još tjednima i mjesecima moramo živjeti uz određena ograničenja, poručio je Kurz.

Vezano uz skori istek drugog lockdowna 6. prosinca i potom očekivano ponovno „otvaranje“ Austrije, austrijski kancelar Sebastian Kurz je u razgovoru za nedjeljno izdanje austrijskog dnevnog lista „Kleine Zeitung“ poručio Austrijancima: „I nakon 7. prosinca morati ćemo i dalje živjeti uz masivna ograničenja. U svakom slučaju nećemo poduzimati nikakve ishitrene korake otvaranja“.

„Svatko mora biti svjestan da još tjednima i mjesecima moramo živjeti uz određena ograničenja. Cilj je nakon 7. prosinca poduzeti oprezne korake otvaranja prvo kod trgovina i škola“, istakao je Kurz napomenuvši kako će sve ovisiti o broju zaraženih koronavirusom.

„Što je broj viši, to će teže biti poduzimati te korake otvaranja“, ustvrdio je dodavši: „Treći lockdown mora se svakako spriječiti. Planirano masovno antigen testiranje u prosincu, velika je šansa i može tome znatno doprinijeti. Jer njime se zaraza može lokalizirati, a nova spriječiti“.

Vezano uz aktualnu temu i dilemu vezanu uz zahtjev Italije da se na razini Europske unije tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana zatvore skijališta, kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa, kojem se Austrija opire, Kurz je rekao kako će austrijska Vlada u srijedu predstaviti javnosti svoj plan, vezano uz tu temu.

Video - Pitali smo građane podržavaju li nove mjere: "Ja mislim da je to stvar svakog pojedinca kako će se ponašati."

„Rasprava se mora diferencirano voditi“, istakao je austrijski kancelar dodavši: „Kao prvo, sada su skijališta i tako i tako zatvorena. Koliko god to boli, sport i objekti za rekreativni sport neće biti dio prvog koraka otvaranja. Unatoč toga vlada želi u dogledno vrijeme ponovno omogućiti sport, pogotovo pojedinačni i na otvorenom prostoru. A kao drugo, na pitanje turizma se mora gledati odvojeno od toga.“

Kurz je posebno naglasio kako je „posve jasno da će se Apres-Ski moći ponovno održavati tek za godinu dana“.

Na novinarski upit nije li s obzirom na dramatičan porast broja novozaraženih vlada prekasno odlučila ponovno „zaključati“ Austriju Kurz je odgovorio:

„Kao što je poznato, ja sam bio taj koji je bio za to da se lockdown uvede još prije i još strože. Ali pojedine stranke i pokrajinski poglavari pružili su otpor, argumentirajući to kako stanovništvo takove mjere ne može podnijeti“.

Austrijski je kancelar rekao kako je već kod „lockdowna light“ uvedenog 3. studenoga želio zatvoriti škole, no da njegov prijedlog „nije dobio podršku većine“.

Tek dramatičnim porastom broja novozaraženih krajem listopada kada se postignut dnevni rekord od gotovo 10.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom austrijska je vlada 17. prosinca uvela drugi, ali ovaj puta mnogo „tvrđi“ lockdown, koji je na snazi do 6. prosinca.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije