Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Misija novog-starog kancelara

Kurz mora popraviti imidž zemlje koji je srušila krajnja desnica

Sebastian Kurz
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL
1/8
01.10.2019.
u 23:00

Još uvijek nije sasvim jasno koju će poslijeizbornu koaliciju sastaviti Sebastian Kurz, no snažna pobjeda na izborima pokazuje da mu birači vjeruju

“Kurzomanija je zahvatila Austriju, a tamošnji su se glasači tomu pridružili. To pokazuje ne samo povijesna i vrlo uvjerljiva pobjeda čelnika „nove“ tirkizno obojene Narodne stranke Austrije (ÖVP) Sebastiana Kurza na nedjeljnim prijevremenim parlamentarnim izborima s osvojenih 37 posto glasova birača, što je za ovu stranku najbolji izborni rezultat od 2002. godine, nego i reakcije i naslovnice dan poslije izbora u austrijskim medijima.

Breme korupcije

„Trijumf Sebastiana Kurza“, „Povratak kancelara“, „Kurzov potres“, „Kurz s novom koalicijom – uzor za Europu“, samo su neki od naslova kojima su austrijski mediji popratili senzacionalni rezultat staro-novog austrijskog kancelara. Tko je zapravo ovaj 33-godišnji dinamični i ambiciozni Bečanin koji je prije dvije godine postao austrijskim saveznim kancelarom i neupitna politička zvijezda u Austriji i izvan nje te koja je tajna njegova uspjeha?

U Kurzovu osvajačkom pohodu na Austriju, ali i Europu, njegovo vješto komuniciranje s javnošću i naravno s biračima, bez pogreške i bez dlake na jeziku, te odlično snalaženje na austrijskom, europskom i svjetskom političkom terenu, njegovo je najubojitije oružje. Ovaj popularan i vješt marketinški strateg i najmlađi svjetski lider mnogima je na međunarodnoj političkoj pozornici kao najmlađi europski i svjetski ministar vanjskih poslova, a potom i šef vlade, već “oteo” show. Kurzova dobitna kombinacija zapravo je bila njegova uzorna “politička kultura” ophođenja koja isključuje vrijeđanje protivnika te svađe i skandale, kao i biračkom tijelu odaslana poruka „Više brige za Austrijance“. A tu brigu pokazao je već, između ostalog, kao šef austrijske diplomacije pri nekontroliranom priljevu izbjeglica i migranata 2015. godine na zapad i u Austriju i 2018. godine za zaštitu vanjskih granica EU kao austrijski kancelar i predsjedavajući Vijeća Europe. Mnogi ga drže i najzaslužnijim za zatvaranje balkanske te iniciranja zatvaranja Sredozemne rute.

Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL

Koliko je najnoviji uzlet Sebastiana Kurza kojeg njegovi pristaše smatraju spasiocem demokratskog poretka, korak naprijed, pokazat će budućnost. Budućnost od koje, nakon Kurzova izbornog trijumfa i raspada 18-mjesečnog “političkog braka” s krajnje desnom Slobodarskom strankom (FPÖ) bivšeg čelnika Heinz-Christiana Strachea upletenog u korupcijski skandal Ibiza i najnoviji o navodnom korištenju stranačke kreditne kartice u privatne svrhe, zbog čega ga istražuje i austrijsko Državno tužiteljstvo, Austrija sigurno može profitirati. Može i vratiti svoj prvotno skandalima krajnje desnice narušen ugled u Europi i svijetu. Pogotovo ako Kurzu pođe za rukom sastaviti vrlo izglednu vladajuću koaliciju njegovih narodnjaka i Zelenih (eventualno i liberala iz stranke NEOS) što bi prema mišljenju mnogih analitičara bila prava revolucija i dobar primjer ostalima u Europi. Takav eksperiment nije uspio ni njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja nije baš sklona Kurzu, jer on mnogo toga “radi na svoju ruku”.

U nedjelju su te kvalitete donijele Kurzu jasan plus od gotovo šest postotnih poena u glasačkoj kutiji u odnosu na prethodne izbore i ogromnu povijesnu razliku od 15 postotnih bodova u odnosu na drugoplasirane socijaldemokrate, koji su dobili oko 22 posto glasova i doživjeli debakl. Debakl je doživio i krajnje desni FPÖ, bivši Kurzov koalicijski partner, koji je bio treći sa 16 posto glasova, što je deset postotnih poena manje u odnosu na prethodne izbore. Četvrta je stranka Zelenih koja se je s trijumfalnih 14 posto glasova vratila u parlament i, prema mišljenju brojnih analitičara i medija, unatoč velikim ideološkim razlikama, najizgledniji je Kurzov koalicijski partner s parlamentarnom većinom.

Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL

Teško sa socijaldemokratima

Ostale moguće varijante su i „narodnjaci“ sa socijaldemokratima, što u sadašnjoj konstelaciji ne dolazi u obzir zbog netrpeljivosti sadašnjih stranačkih čelnika. Naime, SPÖ je tražio izglasavanje nepovjerenja Kurzovoj prijelaznoj vladi u austrijskom parlamentu, što se je i dogodilo. Ponovno koaliranje Kurzovih narodnjaka s krajnje desnim FPÖ-om, potonulim u brojne skandale i nacističke ispade nerealno je i, kako tvrde promatrači, unatoč tome što je Kurz jedan od rijetkih europskih političara koji okuplja birače i desnog centra i iz krajnje desnice, bio bi za njih „smrtonosni zagrljaj“.

Pobjeda konzervativaca na parlamentarnim izborima u Austriji i neuspjeh krajnje desnice potvrđuje uspon desnog centra u Europi i svjedoče da obnašanje vlasti može biti kobno za krajnju desnicu. U svakom slučaju austrijski mediji pišu da je Kurz “lasta” koja nagoviješta proljeće u Austriji. Zemlji izuzetno značajnoj i za Hrvatsku. Pogotovo jer Hrvatska u prvoj polovici 2020. predsjeda Europskom unijom, a Austrijanci do polovice godine moraju otvoriti svoje radno tržište i za Hrvate, koji su sedam godina držali na „čekanju“.

Komentara 5

BA
bakulušić
23:17 01.10.2019.

Imidž zemlje nije srušila krajnja desnica nego je jedna stranka srušila svoj imidž i platila na izborima. Komu i čemu ovakav naslov ?

DU
Deleted user
08:56 02.10.2019.

E da je nama takav "imidž".... Bravo Austrija i Austrijanci, tako se čuva kulturni identitet i vlastito stanovništvo!!!

CR
crodux
00:33 02.10.2019.

domoljubi krajnja desnica, dajte molim vas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije