Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU SUMMIT

Kurz: Europskoj uniji nužna smjena generacija

Summit Europske unije
Foto: Reuters/PIXSELL
10.05.2019.
u 17:24

Usvojena deklaracija kojom članice u 10 točaka potvrđuju zajedništvo.

Europskoj uniji potrebna je smjena generacija, poručio je 32-godišnji austrijski kancelar Sebastian Kurz na početku jučerašnjeg neformalnog summita EU u rumunjskom gradu Sibiuu, gdje je usvojena zajednička deklaracija kojom 27 država članica u 10 točaka potvrđuje zajedništvo.

Mladi austrijski kancelar otvoreno je dolazeći na summit rekao da nije zadovoljan zbog status quo u EU, i da su potrebne promjene, a Kurz želi da te promjene budu kroz formalno mijenjanje Lisabonskog ugovora, temeljnog ugovora Europske unije. 

- Treba nam promjena, i ja se za to borim, a među mojim kolegama postoji razumijevanje, posebno među mlađima, da EU dobro funkcionira, no da nije dovoljno dobro izgrađen - rekao je Kurz.

Nisu, međutim, svi lideri država članica EU zainteresirani za promjenu temeljnog ugovora, što je dugotrajan proces i neizvjestan s obzirom na to da takva promjena zahtijeva referendume u nekim državama, gdje su takve inicijative prije padale. Nitko drugi od lidera dolazeći na summit u rumunjskoj Transilvaniji nije spominjao mijenjanje Lisabonskog ugovora. 

- Svijet oko nas ne spava i moramo biti inovativni, snažni i ujedinjeni. To je ono što ću naglasiti ovdje - rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je EU učinio puno u proteklih 70-ak godina, a posebno puno u posljednje dvije godine, no da još postoji puno stvari za napredak. Podsjetio je koliko su važni izbori za Europski parlament koji se održavaju od 23. do 26. svibnja.

- Više od 400 milijuna europskih građana birat će između vrlo jasnih alternativa: želimo li i dalje graditi zajedno i unaprijediti stvari, pa i na drukčije načine, ili želimo razrušiti, uništiti Europu i vratiti se nacionalizmu - rekao je Macron.

No, razlike koje stvaraju neizvjesnost bile su vidljive već i na temi izbora novog predsjednika Europske komisije: Macron je ponovio da je "vrlo jasno protiv" toga da se predsjednika EK bira između unaprijed istaknutih vodećih kandidata europskih političkih obitelji (tzv. spitzenkandidata stranačkih grupacija), a Kurz je branio takav način biranja.

Komentara 5

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
17:42 10.05.2019.

Triba u Brisel poslati antife poput oreskovic,bernardic,pusic,mrakusa,milanovic,josipovic,beljak,tek kad ti mozgovi stignu moguc je napredak,do tada nista

ST
stefj
18:47 10.05.2019.

To s mladima je čisti populizam... Nije dobro da netko ulazi u parlament samo zato što je mlad, isto tako samo zato što je žena ili manjinac ili što već. Ipak bi primarno trebalo biti s nekim sposobnostima... Uostalom, prije je bilo puno više ratova jer su svi vladari bili mladi, nagli, puni hormona, divlji. Neke stvari treba ipak promisliti i poslušati nekoga drugoga, naročito ako je taj drugi stručan za određeno područje, a ne odlučivati na prečac, naročito ne vođeni populizmom... Druga krajnost su pak mladi ukalupljeni i uškopljeni unutar stranaka, bez razvijenog vlastitog mišljenja i bez moći zdravog zaključivanja. Evo, pogledajte samo listu najveće stranke kod nas, što mislite u koju krajnost ta lista ide...

BO
boris
17:28 10.05.2019.

Kurz je mlad, ali nije uhljeb i ne uzima sve sto mu se kaze, nije briselski cato

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije