Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ 5.984 NOVOZARAŽENIH

Kurz: Austrija je tamno crvena, od danas lockdown i non-stop policijski sat

Austria's Chancellor Kurz, Vice Chancellor Kogler, Interior Minister Nehammer and Health Minister Anschober address the media in Vienna
LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
17.11.2020.
u 13:25

U Austriji je u posljednjih 24 sata od trenutačno 76.165 aktivno Covid-19 oboljelih, njih 4.525 na bolničkom liječenju što je 182 osobe više nego jučer

Mi nismo samo crveni nego smo u međuvremenu i tamno crveni, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak za domaći Radio, slikovito opisavši trenutačnu, dramatičnu epidemiološku situaciju u Austriji, koja je od utorka u 0 sati potpuno „zaključana“. Drugi, ovaj put „tvrdi lockdown“ koji traje do 6. prosinca obuhvaća mnoge rigorozne mjere uključujući 24-satni policijski sat i samo u stogo opravdanim slučajevima izlazak građana na ulice. Uglavnom sve je zatvoreno, uključujući trgovine, osim prehrambenih, škole, frizerski saloni, pedikeri, kozmetički i drugi uslužni saloni osim automehaničarskih servisa, benzinskih postaja, pošti, banaka itd. Restorani, hoteli i fitnes centri kao i ostali sportski i kulturni objekti već su zatvoreni prije dva tjedna.

Svu dramatičnost situacije pokazuje (pre)opterećenost bolnica pacijentima, posebice onima u intenzivnoj njezi čiji se kapaciteti svaki danom sve više približavaju kritičnoj točci (oko 850 intenzivnih kreveta).

U Austriji je u posljednjih 24 sata od trenutačno 76.165 aktivno Covid-19 oboljelih, njih 4.525 na bolničkom liječenju što je 182 osobe više nego jučer. Posebno teško stanje je u jedinicama intenzivne njege u kojima je već 658  teško bolesnih pacijenata, uključujući one na respiratorima, a što je 46 osoba više nego u ponedjeljak.

Govoreći o cilju svježe uvedenog lockdowna, kancelar Kurz je rekao:

„Lockdown će samo onda donijeti nešto, ako uspijemo da naše bolnice i jedinice intenzivne njege se ne predaju“. To znači da ne dođu na granice svojih kapaciteta, navode mediji i ističu kako svu ozbiljnost situacije potvrđuju brojke o sedmodnevnom prosjeku od 7.104 novozaraženih i 558,7 zaraženih na 100.000 stanovnika u sedam dana u Austriji.

Ono što sve više zabrinjava i grozi Austrijance je dnevno sve veći broj smrtnih slučajeva. Samo s ponedjeljka na utorak zabilježeno je novih 58 umrlih, pa je sada ukupan broj korona preminulih od početka pandemije do danas  već 1.945. Ukupno oboljelih od koronavirusa do sada je 214.597, a ozdravljenih 136.487.

U utorak je od 5.984 novozaraženih u proteklih 24 sata najviše ih bilo u Gornjoj Austriji (1.230). Slijede Salzburg (826), Donja Austrija (751), Koruška 737), Tirol (722), Beč (700), Štajerska (545), Vorarlberg (295) i Gradišće (178).

Kancelar Kurz je rekao kako „nikome ne pada na pamet tek tako nešto zatvarati“, istaknuvši kako je poduzimanje trenutačno drastičnih mjera bilo potrebno „ za povratak u naš normalan život“.  Vezano uz brojne kritike upućene Vladi zbog zatvaranja škola i dječjih vrtića austrijski je kancelar kritičarima poručio:

„Djeca nisu zarazna? To nije točno. U međuvremenu je znanstveno dokazano da se ona također mogu zaraziti“. Na austrijske je građane apelirao da se strogo pridržavaju novih mjera koje su danas stupile na snagu ustvrdivši: „Što više snizimo brojke, to snažnije ćemo moći 7. Prosinca moći  poduzeti daljnje korake otvaranja“.

Komentara 3

SO
Sobrudolf
14:16 17.11.2020.

A je li vam i dalje virus donose turisti iz HR? I jos nas drze Austrijanci na crvenoj listi? Oni nas, a zarazeniji od nas, sto nije bas lako postici. Naravno, mi njih nismo stavili na crvenu listu, Plenkovicu ce trebati austrijska podrska jednog dana kad bude vilama protjeran iz HR i kad se bude vratio u europske strukture odakle je i poslan u HR.

MA
Maux
18:13 17.11.2020.

Znamo iz koje zemlje je došao Hitler ...

FA
fajlpz
14:08 17.11.2020.

Sve turisti iz Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije