Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje

Kursar: Nisam heroj, ali mislio sam da se profesori ne presreću

tonči kursar
Marko Prpić/Pixsell
24.05.2010.
u 21:00

Napadnuti profesor tvrdi da studentica na njegov ispit nije izlazila 28 nego 8 puta i da je nije samo on rušio.

– "Znam da mučiš studente" – tom rečenicom obratio mi se optuženi kada me presreo na usamljenom mjestu dok sam se vraćao kući s fakulteta. Prepriječio mi je put, unosio se u lice i htio nešto objasniti. Pozvao sam ga da dođe na fakultet, da tamo riješimo probleme ako postoje, no on mi je rekao da zna gdje stanujem i da to shvatim kao opomenu. Ne želim glumiti narodnog heroja, ali mislio sam da se sveučilišni profesori ne presreću na taj način – svjedočio je Tonči Kursar, profesor na Fakultetu političkih znanosti, na suđenju Toniju Radiću, ocu studentice koja u tri godine nije uspjela kod Kursara položiti "Uvod u političku znanost: Pojmovi". S Radićem, kojem se sudi zbog prijetnji, tog dana u kolovozu 2008., kaže, bila je još jedna osoba koja je stajala sa strane, 20-ak metara od njih.

Bio u strahu i pod prisilom

Radić mu tada ničim nije naznačio da je otac studentice i koje. Riječi optuženog shvatio je kao prijetnju koju je prijavio policiji. Drugi put, lani u ožujku, gotovo na istom mjestu kantom boje pogodio ga je u rame drugooptuženi Kristijan Jedvaj, inače konobar u Radićevu kafiću, uz riječi: "Nećeš više rušiti moju sestru".

– Nakon toga bio sam u strahu i pod pritiskom, osjećao sam se kao da netko vrši prisilu u ime svih koji ne mogu položiti ispit i to mi je bilo teško prihvatiti. Nisam znao kako to riješiti – svjedočio je mirno profesor. Optuženikova je kćerka, tvrdi, na njegov ispit u tri godine izlazila osam puta (isto piše i u dopisu prodekana za nastavu op. a), a ne 28, kako se govorilo, jer to po Bolonji više nije moguće. No, nije ju, kaže, rušio samo on nego i kolege s katedre koji su ocjenjivali njezine testove. Kursar je svjedočio i da se studentica u veljači 2009. prvi put pojavila pred njim, rekavši da ima povjerenja u njega i da ne može položiti Uvod u političku znanost: Pojmove i Pristupe i pitala ga kako joj može pomoći. Nije se htio miješati u testove koje su ispravili njegovi kolege, ali kaže da joj je ponudio da dolazi na konzultacije u ožujku, travnju i svibnju, što je ona povremeno i činila.

Korektno o studentici

– Dao sam joj potporu kao nastavnik, volio bih da mi Radić objasni zašto... – u jednom trenutku okrenuo se Kursar prema optuženom. U srpnju 2009. studentica je položila njegov drugi predmet Uvod u političku znanost: Pristupi, ali Pojmove nije uspjela. Dok je Kursar govorio o studentici, u glasu mu se nije moglo osjetiti ni traga netrpeljivosti prema njoj. Štoviše, kazao je da je na konzultacijama bila korektna i da je njegov dojam bio da ima određene teškoće u svladavanju gradiva jer je u treću godinu polaganja prenijela i Sociologiju društva prof. Lalića. No isto tako je dodao i da ona nije usamljen slučaj i da određeni broj studenata ima problema s predmetima koji su sinteza teorije i filozofije. Na pitanje sutkinje kazao je i da mu optuženi, za kojeg tužiteljstvo traži godinu i osam mjeseci zatvora, nikad nije rekao da mu je žao te da ga je jučer ispred sudnice samo pitao jesu li trebali završiti na sudu!

Komentara 5

Avatar Jana
Jana
22:03 24.05.2010.

Nije za svakoga fakultet. U najgorem slučaju djevojka može raditi u čačinom kafiću.

OB
-obrisani-
22:59 24.05.2010.

neš ti fakulteta i znanosti. a, i ljudi pod svaku cijenu žele biti akademski građani, pa svaka fukara koja nije kadra riješiti osnovnoškolske zadatke iz matematike bježi na takve fakultete... mislim da bi trebalo izdiferencirati prirodoslovne fakultete i političke škole raznih profila koje sa znanošću nemaju blage veze, a i tzv humanističkih fakulteta. ne može se netko tko je završil npr, fer i netko tko je završil kumrovečku političku školu stavljati na istu razinu obrazovanosti definiranu pojmom stručne spreme. nešto se priča o mjestu vjeronauka u školama, a nitko da spomene mjesto kumrovčana u obrazovnom sustavu. i, onda ti kumrovčani mašu svojim akademskim statusom u društvu. bem ti sociologiju. ;-) matematiku, fiziku, informatiku, kemiju... u ruke, a ne lezilebarit

TR
trckaralo
09:02 25.05.2010.

ma na tim humanističkim znanostima su samo neke ljenčine. nek se mala prihvati knjige pa neće imat problema s polaganjem ispita. a i takve fakultete je lakđe završit nego zanatsku srednju školu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije