Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CMS upozorava

Kurdski izbjeglica kojeg traži Turska već godinu dana u zatvoru

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
19.07.2018.
u 06:00

“Orala odmah treba pustiti i omogućiti mu povratak u Švicarsku, gdje s obitelji već 13 godina ima odobren azil”

Centar za mirovne studije upozorio je u srijedu da je kurdski izbjeglica Nurettin Oral još pritvoren u osječkom zatvoru iako je od njegova uhićenja u Hrvatskoj temeljem turske tjeralice prošlo već godinu dana, a od odluke Ustavnog suda o privremenoj zabrani izručenja pola godine.

CMS u priopćenju ističe kako je Interpol potvrdio da je tjeralica na temelju koje je kurdski izbjeglica uhićen nevaljana.

– Ne samo da se Orala ne smije vratiti u Tursku nego ga se odmah treba pustiti na slobodu i omogućiti mu povratak u Švicarsku, gdje s obitelji već 13 godina ima odobren azil – kažu u CMS-u pitajući nadležne zašto je Oral još uvijek u zatvoru.

CMS napominje da su State Department, Europska komisija, Vijeće Europe, UN, Amnesty International i Human Rights Watch jednoglasni u ocjeni da je Turska već treću godinu “izložena snažnom pogoršanju stanja ljudskih prava” te da se iz njihovih izvještaja jasno mogu iščitati ozbiljne opasnosti za političke progonjenike, poput Orala.

CMS zaključuje da bi se vraćanjem Orala u Tursku prekršilo načelo međunarodnog prava o zabrani vraćanja u zemlju u kojoj postoji rizik ugroženosti života i sigurnosti pojedinca.

Migranti u Bihaću

migranti
1/10
Ključne riječi

Komentara 2

AR
Artukovic
06:09 19.07.2018.

CMS.....Samo još jedna Sorošove sprdacina na državnoj sisi.Pa dokle više?

PL
@ploto@
07:55 19.07.2018.

Pripadnike CMS-a treba pritvoriti kao strane agente u RH.Mađarska vlada je to već napravila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije