Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sirija

Kurdi prelaze Assadu jer ne podnose islamističke pobunjenike

sirija (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
05.11.2012.
u 08:00

Skup sirijske oporbe u Kataru teško će dovesti do ujedinjenja oporbe što traži Zapad

Jučer je u glavnom gradu Katara, u Dohi, počeo do sada najveći skup sirijske oporbe. Za vrijeme ovog trodnevnog skupa kojemu će prisustvovati i katarski Emir Hamad Bin Khalifa Al Tani, glavni tajnik Arapske lige Al–Akhdar al-Ibrahimi te turski ministar vanjskih poslova Ahmed Davotolu, član nacionalnog vijeća Rijad Seif predložit će da vijeće osnuje vladu u egzilu kako bi počeli pregovori o mirnom preuzimanju vlasti u Siriji. Iako je skup tek počeo, već je prilično sigurno da će on teško dovesti do ujedinjenja sirijske oporbe jer je većina delegata uvjerena kako iza prijedloga o osnivanju vlade u egzilu stoje SAD, Francuska te još neke zemlje zaljeva.

Ne žele vladu u egzilu

Član vijeća George Sabra kazao je prije početka skupa da ideja Rijada Seifa o formiranju vlade ide u okviru izjave državne tajnice SAD-a Hillary Clinton izrečene tijekom njena posjeta Zagrebu kako sirijsko nacionalno vijeće ne predstavlja sirijski narod. Sabra smatra da je izjava Hillary Clinton dokaz kako je Amerika drastično promijenila stav prema sirijskom narodu.

– Mi kao nacionalno vijeće dobili smo legitimitet od cijelog sirijskog naroda koji želi rušiti režim Bashara al-Assada – istaknuo je George Sabra po čijem bi mišljenju američki zahtjev za osnivanje vlade u egzilu značio izravan razgovor sa sirijskim režimom u rješavanju sirijskog problema. Na tako nešto Sirijsko nacionalno vijeće nije spremno i ne želi nikakav razgovor s Basharom al-Assadom. Sabra je izrazio žaljenje zbog promjene retorike SAD-a glede sirijskog problema, nada se kako su to samo njihovi postupci u sklopu predizborne kampanje te da će nakon izbora odnos službenog Washingtona prema sirijskoj oporbi biti isti kao i prije.

Istovremeno s najavama SAD-a o promjeni potpore oporbi i potrebi za novim dijeljenjem karata u sirijskoj igri, oporba je nenadano dobila vrlo težak medijski udarac. Naime, na YouTubeu se pojavila telefonom načinjena videosnimka u kojoj se prikazuje kako grupa pobunjenika zaraslih u brade hladnokrvno ubija desetak zarobljenih Assadovih vojnika. Snimka prikazuje ove nesretnike kako u jednoj široj prostoriji, vjerojatno nekoj napuštenoj garaži u mjestu Salkin, leže na tlu, a iznad njih stoji petnaestak pobunjenika koji ih nogama, uz povike Allahu Akbar, udaraju po glavi. Nakon minute ili dvije ovog iživljavanja čuje se repetiranje kalašnjikova, a potom pucnjava i krici. Mjesto gdje su ležali pobunjenici obavija se dimom i više je nego jasno da su ovi ljudi smaknuti.

Ubijena zapovjednica

Glasnogovornik visokog povjerenstva UN-a za ljudska prava Robert Colivlle osudio je ovu hladnokrvnu likvidaciju vojnika smatrajući taj čin ratnim zločinom za koji će netko morati odgovarati. Pobunjenici sada tvrde da će istražiti cijeli slučaj i identificirati počinitelje zločina, dok se na terenu sve više povećavaju napetosti između slobodne sirijske vojske i džihadista. Naime, kako se na snimci vide dugobradati borci koji su pucali po zarobljenicima, vjeruje se da su pokolj počinili upravo džihadisti.

U isto vrijeme, na stranu sirijske vojske svrstava se i sve više Kurda sa sjevera zemlje. Njihova netrpeljivost prema islamistički nastrojenim pobunjenicima rasplamsala se u petak kada su pobunjenici oteli i ubili četrdesetdvogodišnju Nujeen Dirik, poznatiju kao Shaha Ali Habda. Ona je bila kurdska heroina, zapovjednica jedne od kurdskih postrojbi PKK u Siriji.

– Kurdi su Assadovi psi i ratujemo protiv njih – kažu pobunjenici.

Ključne riječi

Komentara 7

JA
jajan
08:59 05.11.2012.

...kako grupa pobunjenika zaraslih u brade hladnokrvno ubija desetak zarobljenih Assadovih vojnika ....već viđeno u bosnu, rvacku, na kosovu, srbiYU.....

ST
Stockholm
10:21 05.11.2012.

Totalan kaos u Siriji - svih protiv svih ... A svi slozno kolju kricane, kojih prakticno vise nema posle izgona krscana iz Homsa ... Gore nego u Bosni. Covjek se stvarno ne moze odluciti koga potpirati. Arapska posla.

Avatar tomislav21
tomislav21
12:38 05.11.2012.

koje su to zivotinje,heheheheheh alah ukber zaostali 500 godina.evo vam u sarajevu malo malo demonstracije podrske takozvanim pobunjenicima,okupi se ih pedesetak brada do koljena ai zene ili bolje receno nindze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije