Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kurdski vođa Öcalan:

'Kurdi, položite oružje, napustite Tursku i počnite političku borbu'

kurdi (1), Öcalan, Newoz Fire
Reuters/Pixsell
21.03.2013.
u 20:00

Iako Öcalan i turski premijer Reçep Tayyip Erdoğan nisu izravno pregovarali, to su umjesto njih činili posrednici

Abdullah Öcalan, vođa kurdskih pobunjenika koji se nalazi u turskom zatvoru, pozvao je svoje borce da polože oružje i napuste Tursku. Njegov poziv na primirje pročitan je u Diyarbakiru na proslavi kurdske Nove godine, a taj poziv već se sada naziva povijesnim, a uslijedio je nakon višemjesečnih mirovnih pregovora između Kurdske radničke stranke (PKK) i turskih vlasti. Iako je i do sada bilo prekida vatre, svi pokušaji iznalaženja trajnog rješenja završili su neuspjehom. U proteklih trideset godina, koliko traje borba Kurda za vlastitu državu na sjeveroistoku Turske, poginulo je više od 40 tisuća ljudi.

Öcalan, koji je zbog veleizdaje osuđen na doživotni zatvor, već 14 godina nalazi se u zatvoru. Iako nominalno nije na čelu kurdskih pobunjenika, on je do danas ostao najutjecajnija ličnost PKK. Iako Öcalan i turski premijer Reçep Tayyip Erdoğan nisu izravno pregovarali, to su umjesto njih činili posrednici koji su se s njima redovito konzultirali.

"Došli smo do trenutka kada oružje treba utihnuti, a govoriti trebaju ideje i politika. Počinje novo razdoblje naše borbe. U ovom trenutku otvaraju se vrata razdoblja u kojem se za svoje ciljeve nećemo boriti oružjem, nego ćemo se upustiti u demokratsku političku borbu. Došao je trenutak da naše naoružane postrojbe napuste Tursku. Ovo nije odustajanje od borbe, već početak drugačije bitke", stoji u poruci koju je Öcalan uputio svojim sunarodnjacima, a koju su pred desecima tisuća Kurda koji su se okupili u Diyarbakiru pročitala dvojica zastupnika u turskom parlamentu – jedan turski i jedan kurdski.

U veljači je Öcalan predložio da obje strane oslobode zatvorenike. PKK je tada oslobodio osam turskih vojnika i časnika koje je na sjeveru Iraka držao kao zarobljenike oko dvije godine. Stranka je također odustala od zahtjeva za nezavisnom kurdskom državom. Umjesto toga traži određenu autonomiju, ustavna prava, ali i smanjivanje pritiska na kurdske aktiviste. Tako Erdoğanova vlada nije isključila ni to da Öcalana pusti u kućni pritvor. Erdoğan je također osudio niz bombaških napada koje je u Ankari izvela ljevičarska organizacija koja se protivi pregovorima s Kurdima i obećao da će svim snagama prionuti na pregovore. 

>> Devetorica turskih vojnika poginula u sukobu s Kurdima

Komentara 3

TO
Toni50
20:21 21.03.2013.

turska Povijesni poziv kurdskog vođe Öcalana ( zatvorenik ucijenjen prisiljen da to izjavi za turski propagandni poziv Kurdima na predaju !) 'Kurdi, položite oružje, napustite Tursku i počnite političku borbu'........ To je isto da zatvore papu i da kaže nemanema više potrebe za molitvu sve je bila samo šala .. I onda bi vjernici rekli e to je sada istina ..... prestajemo se moliti....

BK
B Kosa
20:48 21.03.2013.

sta ce covjek drugo iz zatvora poruciti a evo nada se da ga primjeste u kucni pritvor ope bolje nego sad kada je na ostrvu usamljen

OB
-obrisani-
20:55 21.03.2013.

Genocid nad Armencima i zlocini nad Kurdima. No genocid nad Armencima su pocinili Mladoturci......Ne, nisu bili Turci po narodnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije