Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najokrutniji ubojice EU

Kurdi: Međunarodni sud za teroriste ISIL-a

Kurdi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.02.2019.
u 17:32

Heiko Maas: U ovim uvjetima iznimno teško je ostvariti njihov povratak u matične zemlje

Kurdi u Siriji zatražili su jučer osnivanje međunarodnog suda na kojemu bi se sudilo teroristima Islamske države za zločine koje su počinili u Siriji i u Iraku. Reakcija je to Kurda nakon što je američki predsjednik Donald Trump zatražio da Europa “preuzme više od 800 boraca kalifata”.

Eskadroni smrti

Pripadnici ISIL-a u Iraku i Siriji poubijali su na okrutan način desetke tisuća ljudi bez ikakvog suđenja. Istodobno, EU još uvijek ne može dati jedinstven odgovor na zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa za repatrijaciju stranih boraca iz Sirije, kazala je povjerenica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu.

– To i dalje ostaje pojedinačno pitanje u domeni država – kazala je Mogherini ističući da se pravni okviri razlikuju od zemlje do zemlje. Francuska se već izjasnila da za sada neće ispuniti Trumpov zahtjev europskim saveznicima, kazala je ministrica pravosuđa Nicole Belloubet.

– S američkim povlačenjem stvara se novi geopolitički kontekst. Za sada ne mijenjamo svoju politiku – rekla je Belloubet dodajući da u ovom trenutku Francuska neće ispuniti zahtjeve. Kurdske snage u Siriji u zarobljeništvu drže oko 150 francuskih državljana.

Poput Francuske, ni Njemačka nije zainteresirana za prihvat džihadista povratnika, uz napomenu da je “iznimno teško” u ovom trenutku organizirati povratak pripadnika ISIL-a u Europu.

Povratak bi bio moguć samo kad bismo mogli zajamčiti da će se te osobe ovdje odmah izvesti pred sud i smjestiti u pritvor – kazao je šef njemačke diplomacije Heiko Maas dodajući kako “za to nam trebaju pravosudne informacije koje još nemamo”, ocijenivši da je “u ovim uvjetima iznimno teško ostvariti njihov povratak u matične zemlje”.

I Danska, kao i ostale zemlje EU u koje bi se džihadisti trebali vratiti protive se takvom scenariju smatrajući to ugrozom nacionalne sigurnosti tih zemalja. Prema procjenama zapadnih obavještajnih službi u redove ISIL-a pridružilo se između šest i osam tisuća boraca iz europskih zemalja. Njihov povratak u domicilne zemlje zasigurno je najveći izazov za obavještajne službe tih zemalja s obzirom na to da su na ratištima u Siriji i Iraku oni bili pripadnici eskadrona smrti i njihovo pravilo bilo je da kod njih nema zarobljavanja, već samo smaknuća.

Bošnjakinje žele kući

U međuvremenu mediji u BiH objavili su pismo u kojem tri bosanske državljanke apeliraju da ih BiH vrati natrag s njihovom maloljetnom djecom u normalan život, kakav su nekad imale. To su tri od oko 700 žena i 1500 djece u kampu Roj blizu grada Qamishlija na sjeveru Sirije.

Istodobno, teroristička organizacija Islamska država pojačala je napade na Sirijske demokratske snage (SDF). Sirijske demokratske snage blizu su potpune pobjede nad terorističkom organizacijom Islamske države u istočnoj Siriji, u selu Baghouz, gdje se pretpostavlja da se nalazi nekoliko stotina boraca ISIL-a i oko 2000 civila pod opsadom.

“Teroristička organizacija Islamska država započela je dva napada prije tri dana u selu Dhiban, 90 kilometara od Baghouza”, kazao je glasnogovornik SDF-a Mustafa Bali.

 

Ključne riječi

Komentara 5

KA
kalimera
18:28 20.02.2019.

Kurdi,sudite im vi.Poprijeko.

Avatar toxic alien
toxic alien
19:02 20.02.2019.

Ama kakav medjunarodni sud?! Te krvoloke treba postaviti uz zid i... metak u potiljak. Moze i u celo. Sto Kurdi glume humanitarce? Oni bi trebali znati kako s tom bagrom. A ako ne znaju, neka ih onda predaju Assadovoj vojsci...

Avatar crvenikartonzbogistine
crvenikartonzbogistine
18:55 20.02.2019.

njih ne treba u zatvor , suditi im treba u Siriji i onim drzavama u kojima imaju svoje ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije