Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPUJEM HRVATSKO

Kako nastaju šarene pisanice, koja je tajna sočne šunke ili mirisne pince?

Kupujem Hrvatsko
31.03.2020.
u 09:00

Kako pomoći domaćim proizvođačima? Jednostavno je – samo kupujmo hrvatsko!

Njezino su “platno” guščja i pačja jaja. A umjesto kista koristi zubarsku bušilicu. Prava mala remek-djela stvara Ljiljana Matejčić u svom domu u Samoboru. Ljusku jajeta brusi strojem čije se svrdlo okrene čak 360 tisuća puta u minuti. Da izrezbari jedno jaje, treba joj minimalno osam sati. I to ako je riječ o jednostavnijem motivu.

No kada sjedne za svoj stolić, “otputuje” u svoj svijet u kojem vlada jedan jedini zakon – onaj mirne ruke. Jer ako nije potpuno smirena, remek-djela se u trenutku pretvore u “škart”. Riječ je to kojom gospođa Matejčić opisuje puknuta jaja, kojih je u 25 godina, koliko se takvim ukrašavanjem bavi, bio popriličan broj... Ona je jedna od tri gospođe koje svojom, sasvim drukčijom tehnikom ukrašavaju pisanice, a čiju priču donosimo u prilogu “Kupujem hrvatsko”. Tu je i ona Andreje Ogrinec, koja je, jednako kao i Ljiljana Matejčić, članica Svjetskog udruženja umjetnika u oslikavanju jaja, a obje svoje pisanice izlažu i prodaju, no gospođa Ogrinec svoje oslikava transparentnim bojama i kontur-pastom za staklo te lakovima za emajl.

Božena Carević, pak, svojim jajima hekla košuljice. Kad smo počeli osmišljavati koncept ovog priloga na temu Uskrsa, ove umjetnice prve su nam pale na pamet. Jer – priča o uskrsnim proizvodima ne bi bila ista bez pisanica, glavnog simbola najvećeg kršćanskog blagdana, a kako je najbolje ispričati nego uz pomoć umjetnica koje ih oslikavaju. Razgovarali smo i s mesarima za čije se dimljene šunkice popis počinje stvarati još u siječnju, ali i s velikim proizvođačima jaja, kao i s obitelji Antunović s Pelješca, poznatoj po izradi “peliške sirnice”, koju svake godine prodaju na Dolcu.

Ovog Velikog tjedna to neće činiti zbog epidemiološke situacije koja nas je primorala na sasvim drukčiji način života od dosadašnjeg. Situacija je to koja je jednako pogodila sve hrvatske proizvođače, koji se bore kako god umiju ne bi li nastavili sa svojim poslom. Obitelj Antunović s Pelješca tako će, primjerice, svoje pince besplatno dostavljati, a jedan od načina kako svima njima možemo pomoći je da jednostavno – kupujemo hrvatsko.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije