Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK-ova optužnica

Kupovali robu 'na crno' i muljali s PDV-om, 'zaradili' tako 37 milijuna kuna

kune
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
14.01.2019.
u 21:25

Za kupnju robe na crno PDV su neosnovano iskazivali u računima i izvlačili novac iz tvrtki.

Zbog malverzacija s PDV-om i kupovanja robe “na crno”, protiv čak 19 osoba USKOK je podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Osijeku. Na vrhu je toga popisa Aleksandar Vukičević (48), prvi čovjek tvrtke Sale, a slijede ga Marijan Novoselac (51) i Željko Alerić (58), direktori poduzeća Cezareja i Amarilis.

Keš i daljnji transferi

Riječ je, mahom, o poduzetnicima s vinkovačkog, vukovarskog te osječkog područja.

Tereti ih se za zločinačke udruženje, utaju poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganje u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Aleksandar Vukičević, vjeruju istražitelji, organizirao je zločinačko udruženje. Upravo je on, navodi se, odgovorna osoba, odnosno stvarni voditelj poslovanja u čak devet tvrtki. “Operirali” su na području Osijeka, Vukovara, Nijemaca, Našica, Vinkovaca, Bršadina, Borova i Palače, od 1. siječnja 2015. do 11. travnja 2017., kada im je policija pokucala na vrata. Plan im je bio, tereti se, dokopati se novca neosnovanim umanjenjem osnovice PDV-a šest tvrtki i jedne poljoprivredne zadruge. Vukičević je, tako, nabavljao robu „na crno“ pa je prodavao tim poduzećima i zadruzi.

Za kupnju robe „na crno“, Vukičević, Novoselac, Alerić, zatim B.P. (39), B.Š. (59) i Ž.S. (50) su u ime svojih firmi ispostavljali nevjerodostojne račune.

– U tim su računima neosnovano obračunali i iskazali iznos PDV-a, nakon čega su odgovorne osobe trgovačkih društava kojima su ispostavljeni ti računi nalagale njihovo plaćanje, iako su znali da će tako neosnovano biti umanjene porezne obveze, na štetu proračuna Republike Hrvatske – navodi USKOK.

Potom je Vukičević, tereti se, “osigurao daljnje transfere i izvlačenje novca”, i to djelomičnim podizanjem zaprimljenih sredstava u gotovini, a djelomično daljnjim transferima na račune angažiranih trgovačkih društava u lancu. Fiktivne račune i knjigovodstvenu dokumentaciju, pri tome, izrađivali su N.D. (57), R.B. (47), M.V. (22) i J.F. (31). S računa tvrtki u lancu podignuto je, prema optužnici, ukupno 178 milijuna kuna. Novac je, vjeruju tužitelji, završavao kod Vukičevića, Novoselca, Alerića te B.P., B.Š. i Ž.S. Tim su milijunima, dogovorno, dijelom nabavljali robu „na crno“, a dio je podijeljen, kako tvrdi USKOK, svim okrivljenicima.

Šokirani zaposlenici

Po tome, gotovo 37 milijuna kuna podijelili su oni međusobno, a iznos je to za koji je, neosnovanim umanjenjem PDV-a, oštećen državni proračun.

Cezareja i Amarilis među vodećim su otkupljivačima poljoprivrednih proizvoda u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Amarilis je osnovan još 1993. i danas ima 18 poljoljekarni u toj županiji te dvije u Dalmaciji. Amarilis kooperacija osnovana je 2008., na površini od oko 75.000 metara četvornih. Cezareja postoji od 1997., a fokusirani su na veleprodaju žitarica, mineralnih gnojiva, sjemenske robe i sredstava za zaštitu bilja. Kada su istražitelji 11. travnja 2017. pokucali na vrata Cezareje u Nijemcima, Amarilisa u Vinkovcima i Sale u Bršadinu, šokirani su, stoga, bili i zaposlenici, i poljoprivrednici. Akcija je odrađena u tišini, rano ujutro, a radnicima je rečeno da ne smiju napuštati radna mjesta. Otvorena je ubrzo i istraga, koja je proširivana lani u veljači.

VIDEO - prosvjed u Metkoviću


Komentara 37

DA
dabssa
11:54 14.01.2019.

Vidim ljudi ih pravdaju. Ovi su opljackali 37mil kuna!! To je veliki kriminal a ne prezivljavljanje. To je samarcina za sve postene ljude.

TH
than
11:54 14.01.2019.

Operirali su gotovo dvije i pol godine prije nego su uhvaćeni ? Baš me zanima tko je ostao bez "stimulacije" pa ih prijavio.

HE
herojulice
11:27 14.01.2019.

Kada će doći na red oni koji su pomarali ne samo PeDeVe nego lovu iz gradskih i državnog proračuna na razno-razne načine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije