Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK-ova akcija

Kupovali duhan u Njemačkoj i švercali ga u Hrvatsku, oštetili proračun za 31 milijun kuna

Krijumčarenje duhana
Foto: PU Koprivničko-križevačka
1/5
31.10.2019.
u 17:41

Okrivljenici su prodajom duhana ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje dva milijuna kuna, navodi USKOK

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv dvanaestorice ljudi zbog krijumčarenja duhana kojim je hrvatski proračun oštećen za najmanje 31 milijun kuna. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio istražni zatvor protiv sedmorice okrivljenika.

USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave koprivničko-križevačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv devetorice hrvatskih državljana (1972., 1975., 1997., 1998., 1994., 1988., 1984., 1975. i 1976.), jednog bosanskohercegovačkog državljanina (1998.) te dvojice slovenskih državljana (1960. i 1970.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja. Krim istraživanje kodnog naziva Nicotiana 3 proveli su policajci PU koprivničko-križevačke u suradnji s Ravnateljstvom policije i Carinskom upravom te u koordinaciji s USKOK-om. Uhićeno je osam hrvatskih državljana, dva slovenska i jedan bosanskohercegovački državljanin. USKOK navodi kako je prvookrivljeni kupovao prešani duhan u Njemačkoj, dok je PU koprivničko-križevačka priopćila da je duhan dobavljan preko više država članica Europske unije.

"Osnovano se sumnja da je, u razdoblju od ožujka do listopada 2019. godine, na području Zagreba, Koprivničko-križevačke županije, Bjelovarsko-bilogorske županije, Slovenije i Njemačke, I. okr. povezao u zajedničko djelovanje II., III., IV., V., VI, VII., VIII., X. i XII. okrivljenike te posredstvom II., IX. i X. okrivljenih, dogovarao kupnju i kupovao prešani duhan u Njemačkoj. Osim toga je koordinirao i organizirao prijevoz duhana i njegovo unošenje u Hrvatsku uz neistinitu dokumentaciju. Također je osiguravao i organizirao transfer novčanih sredstava te je organizirao istovar prevezenog duhana kao i odredio uloge ostalih okrivljenika, a sve u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi prodajom tog duhana na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj. Nakon što je I. okr. u više navrata dogovorio kupnju i ilegalan unos većih količina prešanog duhana, čiju su nabavu uz njega financirali II., V. i VI. okr., u svrhu prijevoza duhana preko hrvatsko-slovenske granice I., III. i IV. okr. su angažirali XI. i XII. okr. te su im osiguravali neistinitu popratnu dokumentaciju.

Po dovozu duhana na područje Zagreba, VII. okr. je, u dogovoru s I., III. i IV. okr. osiguravao prostor za skladištenje, a VIII. okr. je u dogovoru s njima istovarivao duhan. U svrhu pripreme duhana za daljnju preprodaju njegovim rezanjem, II. okr. je u dogovoru s I., III. i IV. okr. angažirao i IX. i X. okr. Na taj način je u više navrata na područje Hrvatske prokrijumčareno više od 52 tone duhana, dok je u jednom navratu pokušan unos više od 13 tona duhana koji je prilikom nadzora i postupanja službenika Carinske uprave Ministarstva financija oduzet na stalnom graničnom prijelazu Lupinjak. Okrivljenici su prodajom duhana ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje dva milijuna kuna, a neplaćanjem trošarina na ilegalno uneseni duhan, državni proračun Republike Hrvatske je oštećen za najmanje 31 milijun kuna", priopćio je USKOK.

"Samo kriminalističko istraživanje provedeno je na području PU koprivničko-križevačke, PU bjelovarsko-bilogorska, PU zagrebačke i PU krapinsko-zagorske, kojom prilikom je utvrđeno da su osumnjičene osobe protuzakonito unijele u Republiku Hrvatsku najmanje 52.000,00 kilograma duhana u listu koji je dobavljan preko više država članica Europske unije te su ga većim dijelom obradile i plasirale na ilegalnom tržištu Republike Hrvatske. Osnovano se sumnja da su od ožujka do listopada ove godine ostvarili znatnu protupravnu imovinsku korist te neplaćanjem trošarina oštetili državni proračun Republike Hrvatske za iznos od najmanje 31.600.000,00 kuna. Nakon završetka kriminalističkog istraživanja 11 osumnjičenih je privedeno u pritvorsku jedinicu, a protiv devet hrvatskih državljana, dvojice slovenskih i jednog bosanskohercegovačkog državljana USKOK-u je podnesena kaznena prijava", priopćila je danas PU koprivničko-križevačka.

VIDEO Zrakoplov snimio krijumčara migranata u Lici:

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Ledeni
Ledeni
18:42 31.10.2019.

Meni ovo nije normalno da netko šverca duhan iz Njemačke u Hrvatsku. Valjda obrnutim putem.

NL
ne____lupetaj
08:10 01.11.2019.

E na sto smo spali da je duhan u svabiji jeftiniji nego u hrvatskoj. A pazi rijecnik, protupravna imovinska korist, znaci da su platili harac onda je to pravna imovinska korist. Treba se narod dopametit , udruzit i svi u istom trenutku uradit dvije stvari, prvo prestat placat porez, drugo , dignut sav kesh sa svojih bankovnih racuna, pa da vidis onda ko ce koga.

GR
gragakarlovac
19:23 31.10.2019.

Oštetili proračun? Pa svatko koji diše u ovoj banani gleda kako može zaribati zakon. Jednostavno, pokvareni narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije