Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatske tragedije

Prevarena zagrebačka obitelj: Kupili stan uz jamstvo, a sada mogu završiti na ulici

Foto: RTL
06.02.2019.
u 22:55

Stan su platili gotovinom za 115 tisuća tadašnjih maraka preko agencije koja je tvrdila da je sve u redu.

Peteročlana zagrebačka obitelj Mujkanović-Krmelić proživljava teške dane. Život im je krenuo nizbrdo kad su izbačeni iz stana koji su uredno platili i to nakon što su dobili jamstvo da nema tereta.

– Godine 1996. umro je moj tata i ostali smo mi i mama. Svi zajedno prodali smo stan koji smo imali zajedno u Nehajskoj ulici preko agencije s kojom smo onda i kupili stan u Samoboru – govori Snježana Mujkanović-Krmelić za RTL.

Nakon što su novi stan platili 115 tisuća tadašnjih maraka u gotovini, agencija je dobila proviziju od oko 8 tisuća kuna. I prodavatelj i agencija tvrdili su da je sve u redu sa stanom u koji su useljavali. 

VIDEO Pogledajte kakve su plaće u Zagrebu

 

"Tvrdili su da je čist i da nema nikakvih opterećenja. Prodavatelj je jamčio da prava na stan nema treća osoba, to jest da nema nikakvih tereta na nekretnini. U ugovoru točno stoji da dok se ne upišemo, jamči se sve", objašnjava Admir Mujkanović-Krmelić.  

I tada su počele sumnje da nije sve kako se čini.

"Kad smo se uselili, morali smo se uknjižiti i tada smo shvatili da je stan opterećen i da je pod hipotekom preko neke građevinske firme u Puli", nastavlja Snježana Mujkanović-Krmelić.

VIDEO Hrvatski apsurdi

U nevjerici su nazvali agenciju koja im je rekla da ne brinu, da je to glupost koja će se lako riješiti i tako godinama. Odvjetnik im je također govorio da će sve biti u redu jer je postojao još jedan stan u toj zgradi koji će se prodati i onda bi se dug od nekih 50-ak tisuća maraka vratio toj firmi.

Jedanaest godina traje njihova borba. Promijenili su nekoliko odvjetnika i svi su ih zavlačili. 

– Ono što je najgore jest to što nikad nismo tužili agenciju jer nas je svaki odvjetnik uvjeravao da smo zaštićeni. Rekli su nam da smo zaštićeni i da nema šanse da idemo van iz stana jer se to nas direktno ne tiče te da je to vezano za kuću i da će se sve riješiti s kućom kad se proda stan.

I tako se priča stalno okretala, a najgore je što smo im vjerovali – kaže Snježana Mujkanović-Krmelić.  

GALERIJA Nekad raskošna zdanja danas propadaju

1/39

 

Ključne riječi

Komentara 64

CE
centirion
02:04 07.02.2019.

Ljudi iz agencije koji su nekretninu prodali bi trebali biti u zatvoru,a novac ovim sirotim ljudima vraćen! U pravnoj i pravoj državi! Samo ovo nije pravna država! Kršenje ljudskih prava u Hrvatskoj je nažalost svakodnevna pojava!

DU
Deleted user
04:36 07.02.2019.

Jedino i trajno rješenje, a koje država i pravnički krugovi ne žele jer ne bi onda bilo posla nekoliko desetjeća za njih je sljedeće: ne može se posredovati nego preko drž. agencije za nekretnine, a ta primi novac na prolazni račun od kupca, uknjiži se na njegovo ime kao ovlašteni posrednik na nekretninu koja se kupuje. Ako uknjižba uspije, novac s prolaznog računa se proslijedi prodavaču stana. Ako ne uspije, novac s prolaznog računa se vrati kupcu. U idealnom slučaju, kupac dobiva dokument o uknjižbi, a prodavač dobiva novac na račun. Naravno, to se naplaćuje par postotaka, ali i sada smo svjedoci da se država naplati /3 posto na rabljene nekretnine/ pa je to samo čisto oduzimanje iznosa na ime Porezne uprave, ništa ne jamči pravnu besprijekornost posla. Jedino tako i nikako drugačije!

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
00:20 07.02.2019.

U Pravnoj državi ovakve stvari su nemoguće ili ako, tada bi se promptno krivci doveli pred lice pravde. Ako kupac mora provjeravati agenciju, a što to onda država tu radi? Uzgaja kriminalce?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije