Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriveni ugostitelji

Kupili softver za fiskalizaciju i prevarili državu za 1,4 milijuna kuna

kune
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
08.09.2018.
u 13:50

Šestero ugostitelja kupilo je računalne programe za fiskalizaciju koji omogućavaju da se sa već izdanih i naplaćenih računa, preko elektroničnih naplatnih uređaja obrišu računalne stavke, a koje su tako izmijenjene prosljeđivali prema centralnom informacijskom sustavu nadležnog ministarstva

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo je istragu protiv sedmero ljudi i pri pravne osobe iz Rijeke, Krka i Punata zbog sumnje u kazneno djelo utaje poreza ili carine.

Kako je priopćio DORH, postoji osnovana sumnja da su šestorica okrivljenika kao vlasnici ugostiteljskih objekata na području Rijeke, Krka i Punta, od 1. siječnja 2017. do 31. svibnja 2018., u cilju izbjegavanja plaćanja poreza, od 41-godišnjeg osumnjičenika koji se bavi održavanjem informatičkih sustava, kupili računalne programe za fiskalizaciju koji omogućavaju da se sa već izdanih i naplaćenih računa, preko elektroničnih naplatnih uređaja obrišu računalne stavke, koje su potom tako izmijenjene prosljeđivali prema centralnom informacijskom sustavu nadležnog ministarstva.

Osnovano se sumnja da su na opisani način prvookrivljenik, trećeokrivljenik i petookrivljenik svoje pravne osobe okoristili na štetu državnog proračuna RH u ukupnom iznosu od 1.407.468,00  kuna. U odnosu na sedmog, osmog i devetog okrivljenika, osnovano se sumnja kako su u svojim ugostiteljskim objektima posjedovali inkriminirane programe za fiskalizaciju.

Komentara 16

Avatar AligatorXO
AligatorXO
14:16 08.09.2018.

"...obrišu računalne stavke..." ma daj molim vas pa zar nemate na ovom portalu nekoga tko se imalo razumije u ono što piše?

Avatar Hazl113
Hazl113
15:44 08.09.2018.

To je kap u čaši. Što su radili cijelo ljeto. Što su radili prošle godine. Jako čudna pojava. Od kada je HDZ na vlasti, opet se mulja i krade na sve strane.

ST
stefj
15:52 08.09.2018.

He, he, tako je, DORH tu sad lovi ugostitelje koji brišu stavke s računa, a kada je javna nabava u pitanju, nema ih niti blizu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije