Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki san

Kupila prsten za 13 dolara pa otkrila koliko zapravo vrijedi

Prsten
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
07.02.2019.
u 17:12

U kutiji je pronašla prsten za kojeg je mislila da je lažno staklo.

Prije nešto više od 30 godina Amerikanka Debra Goddard kupila je prsten koji je sve te godine skupljao prašinu u ormaru obiteljske kuće. Mislila je da se radi o lažnom staklu koji izgleda kao dijamant navodi The Sun.

Kako je nedavno njenoj majci ukradena veća količina novca ovakav "dar" joj je došao kao naručen. Tražila je stvari koje može prodati da nadoknadi izgubljeni novac pa je i pronađeni prsten radoznalosti radi odnijela zlataru na prosudbu. Ono što joj je rekao ugodno ju je iznenadilo.

Zlatar je rekao da nema govora o lažnom staklu već o 26-karatnom zlatu.

- Pogledao me i pitao me znam li šta sam donijela. Zatim je rekao da se radi o veoma skupom dijamantu. Malo je nedostajalo da izgubi svijest, toliko se šokirao. Zatim sam otišla kući i tu večer nisam mogla zaspati, samo sam razmišljala što da uradim s toliko novca - rekla je Debra.

Nakon toga ga je odnijela na aukciju gdje je njegova vrijednost procijenjena na oko 970 tisuća dolara. Utržila ga je za 611 tisuća dolara. 

- Mislim da je riječ o dobroj karmi koja nam je nadoknadila sve ono što smo izgubili u životu, a pogotovo mislim da je nadoknadila sve ono što su nedavno ukrali mojoj majci - rekla je Debra koja je novac iskoristila da obraduje cijelu obitelj poklonima. 

Napisala je i knjigu o svom iskustvu te će sav zarađeni novac uložiti u organizaciju u kojoj radi, a koja se bavi pomaganjem djeci koja su pobjegla iz svojih domova.

Pogledajte i video: Konobarica nije mogla vjerovati što je ovaj gost restorana napravio



 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Kljusar
Kljusar
16:21 09.02.2019.

Staklo nije lažno, dijamant može biti lažni (od stakla) vrijednost zlata je ovdje, prema opisu iz članka, značajna.

AM
amsempron
21:58 07.02.2019.

"Zlatar je rekao da nema govora o lažnom staklu već o 26-karatnom zlatu." Karat je tradicionalna mjera čistoće plemenitih metala. Jedan karat zlata predstavlja predstavlja 4,2% udjela metala u leguri, a maksimalni broj karata koje plemeniti metal može imati je 24 karata, što predstavlja čistoću od 99,9%.

AM
amsempron
22:23 07.02.2019.

Karat je mjera za težinu koja se koristi još od davnine. U starom vijeku sjemenke rogača služile su kao utezi za mjerenje težine skupocjenih predmeta pa otuda ime karat (grč.= keration). Mjera je to koja se najčešće koristi kod vaganjaa dragog kamenja. Jedan karat teži 200 miligrama to jest 0,2 grama i dijeli se na razlomke ili decimale, a najmanja težina je 0,01 karat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije