Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt težak 100 milijuna eura

Nekadašnje vojno odmaralište postaje luksuzna zona za najbogatije

Kupari
30.10.2015.
u 14:06

Dva hotela, preuređeni postojeći Grand, luksuzna spa-zona, de luxe vila i marina za preporod turizma Župe dubrovačke

Vlada se slaže da Avenue grupa, sa sjedištem u Beču i ruskim kapitalom u pozadini, negdašnje vojno odmaralište Kupari do 2020. pretvori u vrhunski resort za bogate goste iz cijelog svijeta. Investitori, koji obećavaju luksuz kakav u nas još nije viđen, planiraju uložiti gotovo sto milijuna eura, a ugovor će uime Vlade RH potpisati čelnik Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Kada će potpisima biti zapečaćen početak nove ere kuparskog turizma, na jučerašnjoj sjednici Vlade nije rečeno, pa se ne zna hoće li to možda biti obavljeno u posljednjom tjednu mandata Milanovićeve ili, pak, za neke nove Vlade. Kako god bilo, propadanju i devastaciji nekad elitnog odmarališta nakon 24 godine stiže kraj, a prve radove ruski investitor Sergej Gljadelkin planira za 2017.

– Možda će prije toga biti nešto rušenja i raščišćavanja, ali sada su prioritet ''papirnati'' poslovi – kazao nam je Ivan Paladina, predstavnik Avenue grupe i predsjednik uprave IGH, koji nije krio da su pozitivan odgovor i očekivali.

– Ovome smo pristupili ozbiljno, pripreme su stajale nekoliko milijuna kuna i trajale dvije godine.

Projektu Kupari pristupili smo ozbiljno, pripreme su stajale nekoliko milijuna kuna, a trajale su dvije godine

Ivan Paladina, predstavnik Avenue grupe

Nadmetanja na kraju nije bilo jer se na natječaj za koncesiju na 99 godina nitko drugi nije javio. Ruska Avenue grupa, pak, planira gradnju dvaju umjesto sadašnja četiri hotela s četiristotinjak soba i apartmana. U podnožju brda Pelegrin niknut će odmorišno-poslovni hotel sa 221 sobom i pet zvjezdica, a na obroncima brda Goričina hotel s još više luksuza, 168 soba i ekskluzivnom spa-zonom.

Postojeći Grand bit će boutique hotel sa samo 12 smještajnih jedinica, a resort će imati i jednu de luxe vilu. Nekoliko bazena, sunčališta, paviljoni s hranom i pićem uz obalu te marina s privezištem za brodove do 50 metara i jedriličarskim klub-restoranom, samo su neki od sadržaja. U plažnom dijelu investitori će imati pravo zatvoriti najviše 25 do 30 posto za plažu svojih gostiju, a vrhunsku razinu usluge jamčit će hotelska menadžment kompanija Marriott International sa svojim najboljim brendom Ritz Carlton.

Bogati Rus Sergej Gljadelkin, većinski vlasnik Avenue grupe, lani je dokapitalizirao IGH s 58 milijuna kuna

Naknadu koju će investitor plaćati za osnovano pravo građenja i zakup Granda dijelit će u omjeru 75% RH i 25% Župa dubrovačka. U općini kažu da će fiksno godišnje od Kupara inkasirati oko pola milijuna kuna, a dio od profitnih centara penjat će se na milijunske iznose.

– U Kuparima smo zatekli potpuni nered, nemar, u fizičkom i pravnom smislu, i to smo u četiri godine formalno uredili. To je rezultat planskog i minucioznog rada od prvog dana, a da je bilo lako, onda bi to naši prethodnici napravili – kazao je premijer Zoran Milanović te dodao da su u susjedstvu Kupara otvoreni vrhunski hoteli. – Mi smo pokazali interes i sada je cijela Župa dubrovačka u četiri godine doživjela hotelsku renesansu – rekao je Milanović.

Avenue grupi, odnosno većinskom vlasniku Sergeju Gljadelkinu, Kupari, inače, nisu prvi projekt u Hrvatskoj. Samozatajni Rus, koji čak ima i stalnu adresu u Zagrebu, lani je dokapitalizirao IGH sa 58 milijuna kuna i postao većinski vlasnik, a već neko vrijeme radi i na preuzimanju Hidroelektre. U ruskim građevinskim krugovima slovi kao uspješan poslovni čovjek, a u građevinski je biznis ovaj četrdesetpetogodišnjak navodno ušao već sa 23 godine.

>>Tko je Rus Sergej Gljadelkin koji će u Kuparima graditi luksuzne hotele

Komentara 32

MA
marsovac
14:21 30.10.2015.

rusi ulazu u hrvatskoj, sigurno im pase ova klima mita, korupcije i bezakonja. Njih nitko ne pita odkuda im novac. .........Hrvatska je u puno podrucja cista praonica novca.

BA
barbaizamerike
14:27 30.10.2015.

istina Prica se da bi sad netko na kraju mandata mogo uzeti proviziju od prodaje zaustavimo prodaju do izbora

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
14:33 30.10.2015.

Kupari postaju Ritz Carlton u koji će Sergej Gljadelkin privući najbogatije a domači balkanci čemo biti kelneri, zaštitari i ćistačice i sve to pratiti kao svoji na nekadašnjem svome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije