Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljekovito Topusko

Kupanac u trećoj termalnoj vodi po kvaliteti u Europi

Top-terme Topusko
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/2
16.02.2018.
u 12:19

Termalna voda je na izvoru temperature između 68 i 72° Celzijeva

Po kvaliteti termalne vode, Topusko je treće u Europi, a nalazi se tek sedamdesetak kilometara južno od Zagreba, između Karlovca i Siska. Povijest Topuskog počela je prije više od 3000 godina kad su Japodi došli na prirodne izvore termalne vode. Te vrijednosti nisu previdjeli ni Rimljani koji Topusko pretvaraju u svoje terme za ratnike i aristokraciju, a diljem ovog malog mjesta vidljivi su ostaci i brojni spomenici rimskog boravka u Topuskom.

U 13. stoljeću kralj Andrija II. gradi samostan i crkvu i daje ih cistercitima. U parku Opatovina danas se mogu vidjeti ostaci te veličanstvene građevine – portal crkve Blažene Djevice Marije od Pohoda. A pravi razvoj Topuskog počinje sredinom 19. stoljeća, kada je profesor Michael Kunnits objavio knjigu “Povijesno-topografski opis mineralnog kupališta Topusko”. U sljedećih sto godina Topusko je postalo okupljalište velikaša i plemića, kamo su lordovi, generali, biskupi i ostali bogati gosti iz Francuske, Italije, Velike Britanije i Njemačke dolazili uživati u svježem zraku i ljekovitoj vodi.

Topusko leži na nadmorskoj visini od 130 metara na području između Petrove i Zrinske gore. Okruženo je šumama te su čist zrak i termalne vode idealna kombinacija za odmor, rekreaciju, ali i rehabilitaciju te liječenje. Za rehabilitaciju je zaduženo Lječilište Topusko, a za odmor i uživanje Top-terme Topusko s hotelom Toplica s 232 ležajeva u 58 jednokrevetnih i 88 dvokrevetnih soba. U sklopu hotela su dva restorana – pansionski i a la carte restoran, rekreacijski centar sa zatvoreno-otvorenim bazenom, saunama, sportskom dvoranom, teretanom, prostorom za terapiju i wellness, stolnim tenisom, biciklima, četverostaznom automatskom kuglanom, a tu su i poslovnice dviju banaka, suvenirnice, dva aperitiv-bara i vanjska terasa.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

U neposrednoj blizini hotela nalazi se kompleks vanjskih bazena, iznimno posjećenih u ljetnim mjesecima dok su zimi zatvoreni. Tu je pet bazena različite veličine, dubine i temperature, dječje igralište, igralište za odbojku na pijesku, tri teniska terena, boćalište, minigolf, otvoreni restoran. Svi bazeni, uključujući i zatvoreni koji radi cijele godine od 9 do 21 sat, punjeni su termalnom vodom. Termalna voda je vulkanskog podrijetla, na izvoru temperature 68 – 72° C, a temperatura u bazenima kreće se od 27 do 34° C...

Ulaznice za bazene su 30 kuna radnim danom i 40 vikendom, a za djecu 25 i 30 kuna. Tu su i obiteljske ulaznice koje za dvoje djece i dvoje odraslih stoje 100 i 120 kuna. Ljeti su bazeni u Topuskom najposjećeniji, no ovaj je kraj možda najljepši po zimi, koje su blage, dok ujesen šume budu prepune kestena i gljiva.

Komentara 2

Avatar Zgubidan
Zgubidan
15:53 17.02.2018.

Grad prazan, ulice puste, bazeni nisu čisti, preskupi za ono što se nudi. U odnosu na pre 30 i kusur godina šta reći - Nekad bilo sad se spominjalo...

SU
suhajac
20:19 18.02.2018.

Ponuda, usluga i čistoća loše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije