Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PULA

Nekoć je ovo bilo elitno odmaralište, sada je u derutnom stanju

Kupalište Stoja
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/9
19.05.2019.
u 22:46

Kupalište je otvoreno u srpnju 1936. kao arhitektonsko ostvarenje mladog pulskog arhitekta Enrica Trolisa

Kupalište Stoja, nekada je bilo ponos moderne arhitekture, no danas zjapi prazno i zapušteno. Ovo kupalište ima jednog stanovnika čija obitelj tamo živi već pet generacija, a priče o ovom kraju je podijelio za HRT.

- Moj otac, Ivan Nini Načinović čovjek je koji je položio državni ispit u Genovi, za spasioca na moru. U svom vremenu spasio je 636 osoba u 51 ljeta, ljetnih sezona. Inače, 5 generacija već živimo na ovom kupalištu, evo ja sam jedan od tih, neki nisu kod kuće, ali tu smo - kaže Vladimir Miro Načinović, stanovnik kupališta Stoja.

Kupalište je otvoreno u srpnju 1936. kao arhitektonsko ostvarenje mladog pulskog arhitekta Enrica Trolisa, a onda je predstavljalo odmaralište građanske elite. 

- Od samog početka svog djelovanja, svakako je kupalište Stoja bilo okupljalište neke pulske građanske elite. Otići na more, pogotovo u tim godinama, bilo je dokazivanje svog građanskog statusa. Jedna od lijepih stvari ovog kupališta je što postoje, a i dan danas, kabine, obiteljske kabine u kojima obitelji drže vlastite stvari, pa eto tako i moja iz generacije u generaciju se posjed ove kabine mijenja- kazao je povjesničar David Orlović.

- Ja ne krivim, nisam političar, ali je to užasno za nas koji znamo od malih nogu, da je jedno kupalište tako pušteno u derutnom stanju- zaključio je  stanovnik Giulio Ladavac.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Ispratitelj95
Ispratitelj95
23:51 19.05.2019.

Neka gradonačelnik angažira tatu da uvede reda, kako je pokušao i 1991.

Avatar darkkati
darkkati
06:54 20.05.2019.

75 godina komunizma učinilo svoje

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
10:44 20.05.2019.

To je Zagreb kriv. Da su nesposobni kradljivci od IDSa u zatvoru kamo pripadaju mozda bi netko sposoban i strucan poceo voditi Pulu. Nazalost dok IDS vodi kolo u Istri nastavlja se devastacija i pljacka inace potencionalno bogate i potencijalne zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije