Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.09.2022. u 16:31

Iz rijeke se više ne vadi pijesak i još nije sagrađena brana koja bi za visokog vodostaja usmjeravala vodu iz Kupe u kanal

Karlovčanima je ponovno voda došla do grla i ponovno je grad bio udarna vijest zbog poplava. Pridružio im se i ozaljski kraj, jer je glavni val došao Kupom.

Istina, od četvrtka do subote navečer palo je kiše koliko nije mjesecima prije, negdje čak i 300 milimetara po četvornom metru što je vodostaj Kupe u Karlovcu podiglo više od sedam metara! Kupa je silnu kišu dočekala s visinom vodostaja od 66 centimetara, a vodeni val povisio je njezin vodostaj na čak 804 centimetra! I to su činjenice, to je priroda, rekli bi neki to su te klimatske promjene pred kojima smo nemoćni. To je istina, ali to je i alibi za sve ono što smo sami "zaribali".

Stručnjaci su uvjerili javnost da je gradnja nasipa uz rijeke najbolje i jedino rješenje, ali zidovi i nasipi na jednoj obali, usmjerili su Kupu na drugu obalu, gdje ih još nema. To što se godinama ne pjeskari i ne produbljuje dno rijeke, koja je sada na mjestima gdje je nekada bila duboka i do 15 metara, duboka jedva pet metara, nije našoj mirnoj, zelenoj i pitomoj Kupi ostavilo nikakvu drugu mogućnost nego da "podivlja" i razlije se na ceste, u dvorišta, dvorišne zgrade, podrume, kuće, da postane apsolutno nepredvidiva svima! Imamo kanal Kupa - Kupa koji su još 70-ih gradili stručnjaci, dug je 22 kilometra, ali nikada nije sagrađena brana koja bi za velikog vodostaja usmjeravala vodu iz Kupe u kanal, pa je on za najvećih poplava Karlovca iskorišten jedva 30-ak posto.

I što je najgore, tu branu, vodno-gospodarsku stepenicu, hidroelektranu, kako je sve učene glave nazivaju posljednjih 20-ak godina, planiraju graditi posljednju u sustavu obrane grada od poplava, umjesto prvu! A onda je tu i nezgodna procjena Hrvatskih voda po kojoj je vodeni val koji je prošao kroz Karlovac trebao biti na 750 centimetara, što doista nije nikomu ugroza, ali su promašili prognozu; mještani ozaljskoga kraja, Brodaraca uzvodno od Karlovca i Koritinje nizvodno, bespomoćno su gledali kako voda nemilice raste.

Snažan prodor vode u Brodarcima i Koritinji potopio je i najnoviji izum, tzv. boks-barijere koje se pune vodom, a ne pijeskom, kao model koji je postojao godinama uz Koranu i Mrežnicu prije gradnje nasipa, i to zato, kažu vatrogasci, što su ih počeli puniti prekasno budući da nisu imali dobre prognoze o rastu vode! Istina, u Brodarcima su postavljene i na krivo mjesto, jer voda je nadirala sa svih strana, pa čak i da su izdržale, bile bi otok okružen vodom, kao i kuće u naselju...

Ključne riječi

Komentara 5

NV
novo vriijeme
16:43 21.09.2022.

Da se čiste kanali za na odnjavanje i da kopaju nove ne bi bilo poplave. Radne akcije su bile fuj, a sad nema nikakve akcije.

AU
aurelll
18:10 21.09.2022.

Nakon što su nas više od dvije godine maltretirali plaćenici morona marketinga sad na scenu stupaju plaćenici klimatskog marketinga. Sad će nas nakon svake kiše, vjetra ili snijega beskičmenjaci kao ova mučenica uvjeravati u apokalipsu koja samo što nije nastupila. A spas je u tome da se odreknemo privatnog vlasništva i jedemo kukce.

ME
Meter
17:14 21.09.2022.

Sjeimo se grandiozne ORA (omladinske radne akcije) Save koja je osigurala ZG od poplava...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije