Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nježni i osjetljivi

Kunić će vam jasno dati do znanja kad mu treba još nježnosti

Foto: Tomislav Puki
1/5
28.09.2020.
u 11:45

Pravilna prehrana temelj je zdravlja kunića, najvažnije je sijeno, a uz njega svježa trava i razno dopušteno zeleno lisnato povrće i začinsko bilje

Unatoč tome što ih uglavnom smatraju domaćim životinjama, odnosno "hranom" koja živi u kavezu i nema nikakvih potreba, kunići su sve češći kućni ljubimci. Što vas sve čeka i što trebate znati želite li kunića za kućnog ljubimca, objašnjava Andrea Rajčić iz Udruge Zecovi.

Kunići su zahtjevne životinje i traža istu njegu i brigu kao psi i mačke. Nisu tzv. Starter kućni ljubimci iako se smatraju idealnim kućnim ljubimcima za djecu. No, ishitren dar već za nekoliko tjedana ili mjeseci, a posebno u vrijeme godišnjih odmora, može postati opterećenje ili problem koji se 'rješava' na razne načine – udomljavaju se, pokušavaju vratiti u dućan u kojem su kupljeni, koji ih neće uzeti, ili ih se pušta u prirodu i time osuđuje na sigurnu smrt.

Potpuno je krivo mišljenje da su kunići mirne i plašljive životinje koje sjede u kavezu i grickaju. Vrlo su društvena, umiljata, zaigrana i inteligentna bića. Veći dio dana i noći spavaju ili drijemaju, ali uz to uvijek imaju vremena za igru, maženje i nestašluke. Najzaigraniji su predvečer i navečer i to je vrijeme kad im treba omogućiti slobodno kretanje, osobito ako su tijekom dana zatvoreni u kavezu. Bilo bi idealno kada bi cijeli dan bili slobodni. Vole kada ih se dira i mazi i ponekad znaju biti vrlo uporni ako nisu dobili svoju dnevnu porciju nježnosti. Jasno će vam to dati do znanja gurajući njuškicu pod ruku. Kad kunić stigne u vaš dom, stavite ga u pripremljeni prostor u kojem će boraviti. Pustite ga na miru, osigurajte mu hranu, sijeno i vodu. Životinji će trebati malo vremena prije nego što počne upoznavati novi teren. Ne forsirajte, pustite da vaš novi prijatelj napravi prvi korak. Neka slobodno njuška i istražuje. Polako razvijajte odnos pun povjerenja, pustite da vas upozna i shvati da mu ne prijeti opasnost. Kunići u prirodi uvijek žive u grupama i nisu stvoreni za samostalan život.

Foto: Martina Mihalić

Iako još uvijek u većini kućanstava žive sami ili u društvu drugih kućnih ljubimaca, polako se mijenja svijest ljudi i sve ih više živi u paru. U paru su sretniji, manje obolijevaju, nema one grižnje savjesti "ja sam vani, a zeko je doma sam", a briga za jednog ili briga za dva kunića ne razlikuje se previše. Kunići u paru, pri čemu je obvezna kastracija, međusobno će se čistiti, maziti, ljubiti, zajedno spavati, jesti, igrati se i pružati si potporu kada su uplašeni ili bolesni. Sve to povoljno utječe na njihovo psihofizičko i emocionalno zdravlje. Svi komercijalni kavezi za kuniće su premali. Minimalan prostor koji bi morali imati je 2x2 metra, ali to je prije iznimka nego pravilo. Ako kunića treba ograđivati, idealno je pomoću ogradica. Sve više vlasnika odlučuje se na velike nastambe u obliku ograda ili ručno izrađenih prostora. Ili pak kunićima omogućavaju slobodno kretanje u osiguranom prostoru stana. Nastamba ne smije biti izložena izravnoj sunčanoj svjetlosti, odmah uz radijator, na propuhu, pod prozorom ili na nekom bučnom mjestu. Podloga na kojoj provode većinu vremena mora biti mekša i prilagođena kako bi se izbjegle ozljede i žuljevi.

Foto: Martina Mihalić

Pravilna prehrana temelj je zdravlja kunića. Najvažnije je sijeno, koje bi trebalo činiti 70 do 80 posto dnevne prehrane i uz vodu im mora biti stalno dostupno. Vodu je najbolje ponuditi u keramičkoj zdjelici i mijenjati dva puta dnevno. Pojilice treba izbjegavati jer ili cure pa je nastamba mokra ili ne propuštaju dovoljno vode pa je kunić žedan. Osnovnu hranu kunića, uz sijeno, čini i svježa trava i razno dopušteno zeleno lisnato povrće i začinsko bilje. Preporučuje se davanje minimalno pet vrsta dopuštenog povrća i bilja. Kunići ne smiju jesti salatu zbog velike količine nitrata i pesticida (trovanje) i zato što lako uzrokuje probavne probleme, nadutost i proljev. Voće i mrkva služe kao poslastica koja se daje jednom tjedno. Kunići jako vole i suho bilje i sve što smiju jesti svježe, smiju i suho. Industrijska suha hrana nije im potrebna, treba je što više smanjiti. Za trošenje zubi koji stalno rastu, korisne su mlade neprskane, grančice.

Za sve informacije o volontiranju, za sva pitanja i savjete možete se obratiti Udruzi Zecovi na mail udruga.zecovi@gmail.com ili na telefon 091/76-82-188. Informacije možete potražiti i u Facebook grupi Kunići: sretne šapice s kojom Udruga blisko surađuje i u kojoj se mogu dobiti brojni savjeti i upute.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije