Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan mladosti

Kumrovec: Policija razdvajala Titove partizane od pravaša

kumrovec (1)
Foto: Maija Topolovec
1/10
22.05.2010.
u 13:39

Skup Titovih pristaša započeo je Lijepom našom, dok je istovremeno s razglasa i megafona pravaša odjekivalo – „Tito ratni zločinac“ te se čitalo koje su sve pokolje učinili komunisti s Titom na čelu.

U rodno mjesto najpoznatijeg Kumrovčana Josipa Broza Tita danas se uz obilježavanje njegove 118. godišnjice rođenja i proslave već tradicionalnog Dana mladosti slilo više od deset tisuća ljudi koji su došli sa 150 autobusa iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz ostalih krajeva bivše Jugoslavije.

Titove slike, parole, kape titovke sa zvijezdom petokrakom i crvene marame na sve strane. S razglasa su treštale partizanske pjesme „Od Vardara pa do Triglava“ Lepe Brene do Balaševića i njegove „I ja sam vidio Tita Maršala“. No, ovog puta Hrvatska čista stranka prava i Udruga Zdrug po prvi puta su u Kumrovcu organizirali i kontraskup protiv, kako su rekli velikog ratnog zločinca Josipa Broza Tita kojeg je došlo podržati 150 njihovih pristaša.

Zbog najavljenog dolaska pravaša, ove godine Kumrovec su okupirali i policajci. Uz redovne ophodnje došlo je i čak 80 interventnih policajaca iz četiri županije, mještani Kumrovca kažu da je više policije bilo samo kad je 1972. godine u Kumrovec došao tadašnji predsjednik SAD-a Richard Nixon. Pristašama Titova kontraskupa bio je namijenjen prostor ispred nekadašnje diskoteke „Maršal“, stotinjak metara od Titove rodne kuće.

Skup Titovih pristaša započeo je Lijepom našom, dok je istovremeno s razglasa i megafona pravaša odjekivalo – „Tito ratni zločinac“ te se čitalo koje su sve pokolje učinili komunisti s Titom na čelu.

- Tito nije bio zločinac, on je bio mega zločinac i prosvjedujemo protiv ovih „jahača apokalipse“ koji su ga danas u Kumrovec došli slaviti. – poručio je predsjednik HČSP-a Josip Miljak.

Na drugom skupu predsjednik organizatora skupa Saveza društava Josip Broz Tito dr. Tomislav Badovinac s pozornice ispred Titove rodne kuće poručio je kako domaći izdajnici, posebice ustaške postrojbe, nisu priznale kapitulaciju 9. svibnja već su nastavili s otporom, te da se u takvim okolnostima nije moglo zaustaviti da se i nakon svega što su počinile ustaše, dogode i zločini. No, dodao je Badovinac, nemoguće je poistovjećivati antifašizam i komunizam. Osvrnuo se i na medije, posebice na HTV.

- Posljednjih godina o Titu se njegovim djelima pojavljuju se tendenciozne neistine. U tome prednjači beskrupulozni Vrdoljakov dokumentarni film. No, ono što najviše zabrinjava je neosjetljivost na neistine HTV-a. – rekao je Badovinac.

Na skup su došli i Slovenci. 280 mladih došlo je 15 kilometara zbog Tita pješke, a skupu se obratio i nekadašnji slovenski predsjednik Janez Stanovnik. I dok su pravaši nakon dva sata otišli, Titove pristaše uživali su poslijepodne u vojničkom grahu, ćevapima, zagorskom vinu, pivu. Forum mladih SDP-a- Organizirao je i „Staze srama Vlade RH“ u kome podsjećaju na brojne neiskorištene državne prostore koji su nakon Tita ostali u Kumrovcu.

Navečer Udruga mladih antifašistkinja i antifašista organizira i koncert na kojem će uz nekoliko predgrupa nastupiti i Zabranjeno pušenje

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije