Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed kulturnjaka pred vladom

Premijeru dali apel za smjenu Hasanbegovića: 'On nije ni demokrat ni antifašist'

Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.02.2016.
u 11:00

– Svaki je demokrat antifašist, ali svaki antifašist nije demokrat. Ministar Hasanbegović nije ni jedno ni drugo, izjavio je Dražen Katunarić

Uoči sjednice Vlade, jutros je dvadesetak kulturnih djelatnika urudžbiralo javni apel upućen premijeru Tihomiru Oreškoviću za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Apel je do sada potpisalo 1080 uglednih imena iz raznih područja kulturnog života. Novinarima su se na Markovu trgu obratili operna pjevačica Dunja Vejzović, glumica Urša Raukar, nakladnik i pjesnik Dražen Katunarić, kustos Tihomir Milovac...

Dražen Katunarić izjavio je da je svaki demokrat antifašist, ali da svaki antifašist nije demokrat te da ministar Hasanbegović nije ni jedno ni drugo.

– U Hrvatskoj kulturi treba biti mjesta i za Anju Šovagović i za Olivera Frljića, i za Histrione i za Montažstroj. Nikoga se ne smije isključiti iz kulturnog života. Istupi ministra Hasanbegovića mogli bi ugroziti i proces kandidature hrvatskih gradova za Europsku prijestolnicu kulture – rekao je redatelj Goran Sergej Pristaš

Urša Raukar istaknula je da su kulturnjaci zatečeni izborom Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture, jer nema iskustva u vođenju nacionalnih kulturnih institucija, ne poznaje mehanizme u upravljanju lokalnim i nacionalnim kulturnim institucijama kao ni mehanizme djelovanja europskih fondova, a javnim izjavama iznosi ekstremističke ideološke stavove koji su u suprotnosti sa hrvatskim Ustavom. 

Primadona Dunja Vejzović rekla je da je lista izdajnika podsjeća na srednji vijek, te da ima osjećaj nelagode još od referenduma o braku kada su vrlo agresivno iskorištavani vjerski osjećaji da bi se ugrozila sloboda pojedinaca. 

Tihomir Milovac ističe da je u kulturnom području iznimno važan kontinuitet, a da ministar Hasanbegović izjavljuje da je njegova nulta točka 1990. godina.

– A što će biti sa svim onim umjetnicima koji su stvarali prije te godine, hoćemo li i mi u Hrvatskoj gumicom za brisanje brisati umjetnost koja je nastajala prije devedesetih godina prošlog stoljeća – zapitao se Milovac.

Ministar Hasanbegović prošao je pokraj prosvjednika i otišao na sjednicu Vlade, ali nije davao izjave. 

>> Skupina povjesničara: Zabrinjavaju nas napadi na ministra Hasanbegovića

Komentara 302

Avatar Cinco
Cinco
11:07 04.02.2016.

Puna podrška ministru! Ovi boljševici i mrzitelji ne priznaju nikoga tko nije parazit iz njihove partije.

LI
liskovaca
11:07 04.02.2016.

kulturnjaci ili nacionalna manjina??? Nebitno, paraziti neka svoj kruh zarađuju! Dosta je love iz državne blagajne!

DU
Deleted user
11:08 04.02.2016.

Hasanbegović i k tome zlatni )))) fin , kulturan čovjek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije