Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTAVLJENA NOVA OPREMA

Kuk: Seizmička aktivnost malo je slabija, ali podrhtavanja će trajati još mjesecima

Seizmolog Krešimir Kuk
Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija
28.01.2021.
u 08:49

S vremenom će slabjeti i biti rjeđi, ali još uvijek se poneki jači potres dogodi, što djeluje na ljude i oni u epicentralnom području još uvijek su u strahu, kaže seizmolog Kuk

Seizmološka služba dobila je novu opremu vrijednu 4 i pol milijuna kuna, a o tome je u ''Dobro jutro, Hrvatska'' govorio seizmolog Krešimir Kuk.

– Naša državna mreža i dalje je nedovoljno gusta, to se značajno osjeti u ovakvim nekakvim događanjima jer nismo u stanju registrirati sve što se događa u određenom području. Ovom opremom pokrit ćemo sadašnje aktivno epicentralno područje, ali obećano je da ćemo dobiti instrumente za preostali dio Hrvatske koji također ne bi trebalo zapostaviti – rekao je Kuk.

Nabavljeno je 20 kompleta seizmografa i 20 kompleta akcelerografa s pripadajućim sustavima prikupljanja podataka.

– Akcelerografi služe za lokalno bilježenje jačih potresa i daju neke karakteristike trešnje tla na užem području, a seizmografi služe za praćenje globalne seizmičnosti, oni su puno osjetljiviji i registriraju sve potrese, i one koje ljudi ne mogu osjetiti, a ni akcelerografi ne mogu zapisati – rekao je Kuk.

Kaže kako bi stotinjak instrumenata trebalo zadovoljiti današnje standarde seizmičkog opažanja na području Hrvatske.

Tlo u Hrvatskoj i dalje podrhtava, ali se smiruje.

– Tlo i dalje podrhtava, što je normalna pojava, već se vidi da je tamo seizmička aktivnost malo slabija, ali to će sigurno trajati još mjesecima. S vremenom će potresi biti slabiji i rjeđi, ali još uvijek se poneki jači potres dogodi, što djeluje na ljude i oni u epicentralnom području još uvijek su u strahu – kaže Kuk.

Seizmolog Kuk: "Nije dobro plašiti javnost. Ne postoje znanstveni temelji za predviđanje potresa"

Komentara 2

NE
Neo001
10:04 28.01.2021.

Slabe vajde od tih brojnih skupih oprema, koja znače samo uhljebljenja

SO
sokol99
10:48 28.01.2021.

Slažem se sa komentarom to je samo uhljebljenje bez ikakve koristi? Šteta novca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije