Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra u Večernjem

Kujundžić uvodi kontrolu: Doktore će nadzirati digitalnim sustavom

Milan Kujundžić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
08.08.2019.
u 18:40

Nakon pokusne implementacije u Zadru i Koprivnici, širi se Centralni upravljački sustav koji u realnom vremenu prati preglede, pretrage, zahvate... u zdravstvenim ustanovama

Koji je liječnik imenom i prezimenom napravio koliko pretraga, zahvata, pregleda u bilo kojoj bolnici, Ministarstvo zdravstva pratit će u realnom vremenu. Uspostava ranije najavljenog Centralnog upravljačkog sustava (CUS) kao pilot projekt napravljena je u bolnicama u Zadru i Koprivnici, a iste funkcije trebao bi imati krajem jeseni u svim bolničkim ustanovama te zavodima za javno zdravstvo u zemlji.

Konačno je to informatičko i sustavno rješenje za praćenje konkretnog rada ne samo liječnika nego i svog medicinskog osoblja u svim bolnicama te zavodima. Cijela priča krenula je još unazad dvije godine kada se, podsjetimo, uz praćenje Svjetske banke krenulo u, kako je formalno nazivano, uspostavljanje upravljanja zdravstvenim sustavom u realnom vremenu. Uslijedilo je prvo, kako objašnjavaju u Ministarstvu, uspostavljanje upravljanja organizacijskom strukturom u zdravstvu te spajanje na sustav Fine čime su preuzeti podaci o zaposlenima i organizacijskim strukturama bolnica u CUS.

>> Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili u našem e-izdanju.

Ne propustite i druge teme:

>> Hrvatski paradoks: Plate 5000 kn i mjesecima blokiraju Pelješac

>> Manje mesa i više bilja smanjilo bi količinu stakleničkih plinova

>> Istražili smo kako žive naši studenti u Velikoj Britaniji

>> Najbolji svjetski muralisti oslikat će Zagreb

Ključne riječi

Komentara 8

RI
rimac444
21:18 08.08.2019.

Konačno da se stane na kraj bolničkim liječnicima neradnicima od kojih polovica ništa ne radi. Od brojnih primjera i saznanja u renomiranoj bolnici na odjelu ORL sa tridesetak specijalista i specijalizanata radnim danom prosječno naprav tek 4 operacije, navodno zbog zbog nedostatka anasteziologa. Na žalost puno je sličnih primjera

SS
simpatican.simpa
01:04 09.08.2019.

Uzalud bačen novac, to da neki doktori ne rade kako treba, da rade po privatnim klinikama znaju i vrabci i ne treba nikakav digitalni sustav. Što će se dogoditi tim doktorima kad ih 'ulovi' taj digitalni sustav ? NIŠTA kao ni do sada jer imamo pokvareno i korumpirano pravosuđe koje će vratiti takve doktore na posao i dobit će odštetu.

Avatar VrliNoviSvijet
VrliNoviSvijet
21:15 08.08.2019.

Ministar je u četvrtak na vrijeme stigao u Dubrovnik kako bi otvorio adaptaciju postojeće zgrade hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici, a onda se izgubio po gradu i zakasnio na događaj. Rekao je da mu se to dogodi i u njegovom selu Ivanbegovini koje se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Da li je ministar koji ne poznaje već uobičajena tehnološka dostignuća današnjice kao što je GPS navođenje u vožnji i koji se izgubi u selu od 300 stanovnika kvalificiran da bude na čelu "digitalnog nadzora doktora" .. ma što to značilo??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije