Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NISKA PROCIJEPLJENOST

Kujundžić: Situacija s ospicama nije ozbiljna

Milan Kujundžić
Matija Habljak/PIXSELL
30.05.2018.
u 13:56

Situacija s ospicama nije ozbiljna, no njihova pojava u Dubrovniku upozoravajući je znak na jugu zemlje, gdje je najniži postotak cijepljenih, izjavio je ministar novinarima nakon sastanka užeg kabineta Vlade.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu kako situacija s ospicama u Hrvatskoj nije ozbiljna u epidemiološkom smislu, te ne očekuje da bi pojedinačan slučaj u Dubrovniku mogao naštetiti turističkoj sezoni.

Situacija s ospicama nije ozbiljna, no njihova pojava u Dubrovniku upozoravajući je znak na jugu zemlje, gdje je najniži postotak cijepljenih, izjavio je ministar novinarima nakon sastanka užeg kabineta Vlade. 

Naime, procijepljenost u Hrvatskoj sada iznosi oko 89 do 90 posto, najslabije je procijepljena Dubrovačko- neretvanska županija - oko 56 posto, a Splitsko-dalmatinska  - 70 posto, rekao je Kujundžić te istaknuo porast rizika ako procijepljenost padne ispod 90 posto.

"Zadnjih godinu dana roditelji bolje cijepe djecu i nadam se da će se taj pozitivan trend nastaviti, da će roditelji shvatiti iz slučajeva u susjednim zemljama, gdje je bilo i smrtnih ishoda, da se nije igrati sa zdravljem svoje i druge djece", dodao je ministar.

Nije, kaže, zabrinut da će pojava ospica u Dubrovniku loše utjecati na turističku sezonu. 

"Mislim da nema razloga za zabrinutost. Pojava jednoga slučaja ne znači ništa u epidemiološkom smislu", rekao je .

Vezano uz demografske mjere koje se najavljuju iz ureda predsjednice,  Kujundžić je, na novinarski upit, odgovorio da za njegova mandata nije bilo nikakve službene inicijative iz Ureda predsjednice za poboljšanje zdravstvenog sustava.

Pacijent koji je obolio od ospica u Dubrovniku osjeća se dobro i više nije zarazan, a krajem ovog tjedna trebao bi biti pušten kući.

Taj slučaj izazvao je novi odjek u javnosti zbog cijepljenja, pogotovo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja ima jednu od najnižih stopu procijepljenosti u Hrvatskoj.

Milan Kujundžić
1/4

Komentara 3

BL
bljak007
21:42 30.05.2018.

Jas kad sam bil mali, sem obolil, došla medicinska puca, nabila mi injekciju i gotovo s ospicama, ali to je cjepivo bilo iz hrvatskog imunološkog zavoda, a nije šrot iz uvoza.

OD
odisej22
14:22 30.05.2018.

E moj imoćane,ti se znaš u životu progurati ali baš nisi entelegentan. Pojava ospica u gradu s ispid 50% procjepljenošću djece? Hej,ja sam doktor opće prakse pa mislim da je i ozbiljno i zabrinjavajuće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije