Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj iz zaprešića

Kujundžić: Služba Hitne nije zakazala, zaključak i nalaz očekujem sutra

Milan Kujundžić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
15.08.2018.
u 19:50

Kad bih prepoznao da sam odgovoran, dao bih ostavku isti tren. Ali sustav je reagirao prema postavljenoj mreži i regulativi, kaže ministar

Tragedija mladića preminulog na cesti u Zaprešiću i reakcija Hitne pomoći u tom slučaju otvorila je brojna pitanja o organizaciji te službe, njezina ustroja i funkcioniranja, a na odgovornost se poziva ministra zdravstva prof.dr.sc. Milana Kujundžića.

Nakon što je poslao inspekciju Ministarstva u zaprešićku, ali i županijsku Hitnu, Kujundžić je izjavio da, prema dosadašnjim rezultatima inspekcije, služba nije zakazala. Ponavlja da taj inspekcijski nalaz još nije dovršen i da bi u slučaju ikakva propusta sustava, odmah dao ostavku.

FOTO Emotivni posljednji ispraćaj Mattea Ružića

Milan Kujundžić
1/14

Je li gotov nalaz inspekcije?

Nadzor je napravljen, a zaključak i nalaz očekujem sutra. Stoga je sve ovo dosad preliminarni rezultat nadzora inspekcije.

Tko je zakazao?

Prema preliminarnim rezultatima, nije bilo zakazivanja sustava i postupljeno je u skladu s pravilima struke.

Osjećate li se odgovornim?

Kad bih prepoznao svoju odgovornost, dao bih ostavku isti tren. Ali sustav je, apsolutno, reagirao prema postavljenoj mreži i regulativi. Nije zatajio sustav niti je nešto propušteno učiniti po algoritmima. Kako mi kažemo, sve je lege artis.

>> Pogledajte kako su aktivisti stranke Slobodne Hrvatske jajima gađali Ministarstva zdravstva

Hoćete li vi ikoga smijeniti?

Posljednji put su iz Zagrebačke županije pisali 2016. da se poveća broj timova i povećan je na njih 15. Otad nisu nikad tražili više timova ni ukazivali na to da ih je malo. Služba na razini Županije inače ne radi najbolje jer se i s manje može napraviti više. Nikoga ja i ne mogu smijeniti jer tu postavlja i smjenjuje Županija.

Što je s prijedlogom reforme Hitne pomoći iz 2016.?

Posljednjih godinu dana radim u tišini i pripremam uvođenje takozvanih paramedicsa. Za rad u hitnoj medicini splitske bolnice raspisan je natječaj, na koji se nitko nije javio i moramo, kao i u drugim zemljama, educirati ljude koji nisu medicinske struke za hitne intervencije.

To ne mora biti medicinska sestra ili tehničar?

Ne mora, u početku trebaju biti uz medicinsku sestru odnosno tehničara. Prolazi se edukacija za sedam osnovnih aktivnosti. 

>> Pogledajte što građani misle o tragediji u Zaprešiću

Komentara 80

KO
koraknaprijed
20:04 15.08.2018.

Zanimljivo 250 000 na burzi rada a uvozimo radnu snagu,99% ne želi platiti porez a traži bolje zdravstvo,obrazovanje i veće mirovine,ODAKLE GOSPODO?

RK
Rodneral Križičević Rodnik
20:17 15.08.2018.

Kriv si i gotovo. Nisi bio u vozilu hitne pomoći.

Avatar OPG
OPG
20:25 15.08.2018.

Ministre objasni im koliko puta mjesecno se to dogodi u Njemackoj, Francuskoj, Engleskoj , puno vise, pa se ne politizira ovako balkanski, mobstovski, sdpeovski, a najbolji su mi komentari ovih iz wsvrbije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije