Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijedlozi kandidata

Kujundžić bi ovlasti veće od Obaminih

SPECIJAL OBZOR 27.11.2014., Zagreb . Prof. dr. Milan Kujundzic, predsjednicki kandidat
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
02.12.2014.
u 22:15

Koliko su ostvarivi glavni prijedlozi koje iznosi troje vodećih kandidata za predsjednika. Josipović i Kujundžić zalažu se za izmjene Ustava, a Kitarović govori o obrani te unutarnjoj i vanjskoj politici

– I lijevi i desni predsjednički kandidati shvaćaju da je nužno mijenjati hrvatski Ustav, dok Kolinda Grabar Kitarović na pozicijama HDZ-a ne nudi nikakav novi sadržaj, već polazi od toga da su u državi dvije glavne stranke i, kada se jedna ogadi narodu, na vlast će doći druga – kaže profesorica ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci Sanja Barić analizirajući predizborne programe troje predsjedničkih kandidata. Ključni je dio programa aktualnog predsjednika Ive Josipovića izmjena Ustava, s čijim je sadržajem javnost već upoznata.

Ovlasti šefa države

Josipović bi uveo četiri do šest regija, preferencijalno glasanje, korekcije izbornog sustava koje bi dovele do veće demokratizacije stranaka, uredio bi referendum, bolje bi uredio poziciju Ustavnog suda, dok bi predsjedničke ovlasti bile jasnije, ali ne bi se bitno širile. Milan Kujundžić također se zalaže za izmjene Ustava, no uz nekoliko dodirnih točaka s Josipovićevom idejom, primjerice uvođenje četiri regije i preferencijalno glasanje, no njegov bi zahvat otišao bitno dalje. U odnosu na ovlasti šefa države, ključna promjena za koju se Kujundžić zalaže odnosi se na ovlast sazivanja sastanaka Vlade, samostalno raspisivanje referenduma, da bude nezaobilazni sukreator zakonskih prijedloga te da ima pravo zatražiti preispitivanje zakona kada je potrebno.

– Zagovaranje ovakvih predsjedničkih ovlasti znači da se želi uvesti polupredsjednički sustav s elementima predsjedničkog. To je usmjeravanje prema kultu ličnosti i traženje pravnog okvira za stvaranje kulta vođe, diktatora od kakvih se sve tranzicijske države žele odmaknuti. Svi bježe od kulta vođe, diktatora, jedne osobe koja će sve rješavati jer je to potpuno suprotno demokratskim načelima – kaže prof. Barić govoreći da bi izmjena Ustava koju nudi Kujundžić bila na tragu ovlasti kakve je u Francuskoj imao Charles de Gaulle. Dodaje da ovlasti na zakonodavnom planu kakve priželjkuje predsjednik Hrvatske zore nema ni američki predsjednik Barack Obama.

Antifašizam u Ustavu

Profesor političkih znanosti Anđelko Milardović analizirajući Kujundžićev program kaže da je više premijerski nego predsjednički.

– Riječ je o ekstenzivnom programu koji bi bio primjereniji parlamentarnim nego predsjedničkim izborima – smatra Milardović, koji Josipoviću i Kujundžiću zamjera što se u svojim programima dotiču stvari iz ingerencije predsjednika Vlade, a ne države.

– Jedino je Kolinda Grabar Kitarović fokusirana na predsjedničke ovlasti: unutarnju i vanjsku politiku, obranu, nacionalnu sigurnost. No, problem je što ona reagira baš na sve. Ponaša se poput nogometaša koji trči po cijelom terenu, gdje treba i ne treba – kaže Milardović, koji HDZ-ovoj kandidatkinji prigovara što ne govori o vanjskoj politici kojom se bavi cijeli radni vijek, čime, kaže, opstruira samu sebe.

O Kujundžićevu zalaganju da se iz preambule Ustava izbaci sve osim Domovinskog rata, oba naša sugovornika kažu da je ono neprihvatljivo. Milardović i Barić smatraju da izbacivanje antifašizma iz Ustava nije prihvatljivo jer bi takvo što značilo krivotvorenje hrvatske povijesti.

>> 'Zastrašujuće je da Kujundžić briše temelje države iz Ustava'

Komentara 48

KA
kaleticamojamala
08:54 03.12.2014.

a) izbori se ne dobivaju ustavnim promjenama, pogotovo ne u ovakvoj gospodarskoj situaciji b) Predsjednik je imao cijeli mandat za ustavne promjene c) Kolinda jedija govori o onome što narod zanima: radna mjesta , gospodarstka situacija i teška socijalna situacijaja d) Kolinda će dobiti izbore jer ima sve što ostala dva kandidata nemaju: uspješnu međunarodnu karijeru, osječaj za običnog čovjeka (pogotovo žene kojima je u našem društvu teško pogotovo ako imaju djecu) te jednu razinu sofisticiranosti i hrabrosti da se suoči s pravim problemima

K1
komentator_1
09:00 03.12.2014.

Ovaj narod želi radna mjesta i kakvu takvu socijalnu sigurnost, lupate po Kolindi da je pala s Marsa došla iz nato-a itd a jedina se bavi stvarnim hrvatskim problemima, mi nismo u ustavnoj već gospodarskoj i socijalnoj ne krizi već katastrofi, Glasam za Kolindu, a predsjednik je besraman imao je cijeli mandat za ustavne promjene, učinak 0 a obraz kao đon

SA
santos008
00:15 03.12.2014.

Kolindi su vrata sirom otvorena gdje god dodje,lakse je njoj doci do Obame i Merkelice ,nego Josipovicu do Dodika u Republici Srbskoj,a ako hoce do Nikolica ,mora se jadan tri puta ljubit.,za 5 godina mandata obiso samo Srbiju i Republiku srpsku.Otisao jadnik u Ameriku obilazio oko ''Bijele kuce'' ponadao se da ce se rukovati sa Obamom ,kad tamo ''corak''

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije