Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UREĐAJI ZASTARJELI

Kujundžić: Aparati Medikola su stari, HZZO pretrage plaća 40 milijuna kuna

Milan Kujundžić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
16.07.2019.
u 17:40

Nabava četiri moderna PET/CT uređaja koštat će oko 60 milijuna kuna čime bi se u prve tri godine uštedilo oko 15 milijuna kuna, a potom i 20 milijuna kuna s obzirom na trenutna plaćanja za tu pretragu.

Ministarstvo zdravstva evidentiralo je problem sa obavljanjem PET/CT pretrage i odlučilo se nabaviti te uređaje za četiri državne bolnice, sukus je priopćenja iz navedenog Ministarstva kojim demantiraju napise tjednika Nacional o upitnosti te nabave. U priopćenju se bez rukavica navodi i da se prije 12 godina zaobišlo državne bolnice i napravio ugovor sa privatnom ustanovom Medikol za PET/CT čiji su uređaji, kako piše, zastarjeli. 

- HZZO je s privatnom zdravstvenom ustanovom 2018. godine ugovorio 7180 postupaka, a privatna ustanova je uspjela izvršiti tek 5700 postupaka. Oslanjanje  zdravstvenog sustava na dotrajale uređaje privatne ustanove uz porast broja oboljelih od zloćudnih bolesti bio je alarm za konkretne poteze Ministarstva zdravstva s ciljem zaštite zdravlja hrvatskih građana. Stoga smo prvo kontaktirali struku koja nam je rekla da su aparati stari (načelno se otpisuju nakon 10 godina) poradi čega se često kvare, ali i da su tehnološki zastarjeli te da dobro ne prepoznaju  male metastatske tumore kao što mogu uređaji novije generacije. Potom smo od HZZO-a zatražili financijsko izvješće o broju postupaka i iznosu kojeg plaćaju privatnoj ustanovi. Godišnji broj postupaka je do 7000, a što HZZO plaća privatnoj ustanovi oko 40 000 000 Kn - stoji u priopćenju kojim ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić poručuje i da je utvrđeno kako će nabava četiri moderna PET/CT uređaja koštati oko 60 milijuna kuna čime bi se u prve tri godine uštedilo oko 15 milijuna kuna, a potom i 20 milijuna kuna s obzirom na trenutna plaćanja za tu pretragu.

Komentara 11

LA
larala
20:16 16.07.2019.

znači 2018 g. kujundžić je potpisao ugovor sa medikolom umjesto da za iste novce tada kupi 3 nova PET/CT uređaja. ....istovremeno isti taj kujundžić prodaje priču kako treba uskratiti ovo, uskratiti ono, dići cijene lijekova, dopunskog, raznih nameta...i, sve too samo zato što on pogoduje privatnicima

Avatar rubinet
rubinet
19:57 16.07.2019.

Odavno ne bje lošiji ministar zdravstva od ovoga.

VR
Vrac666
19:01 16.07.2019.

Ovaj je spreman za psihijatrijsko vještačenje o radnoj sposobnosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije